N-VA blijft grootste, Francken populairst

N-VA blijft grootste, Francken populairst

De nieuwste peiling bevestigt dat premier Charles Michel (MR) een probleem heeft: zijn MR glijdt weg in de peilingen. Ook N-VA gaat wat achteruit, maar blijft afgetekend de grootste. Zowel Theo Francken (N-VA) als Bart De Wever (N-VA) scoren. Verder valt vooral de winst op van de groenen, in Vlaanderen, maar vooral in Brussel en Wallonië. 

Allereerst een grote waarschuwing. Deze peiling is afgenomen voor de regering viel, dus met de N-VA nog steeds in Michel I. Ondertussen is er wel veel veranderd, maar daar houdt de peiling van de VRT, De Standaard, RTBF en La Libre geen rekening mee. De foutenmarge in de peiling is overigens 3,1 procent, van heel veel partijen zijn de resultaten geen significante verschuiving.

De N-VA zakt in deze peiling tot 28,3 procent, dat is een val van 4,1 procent ten opzichte van de score in mei 2014 en ook exact het verlies ten opzichte van de laatste peiling. Theo Francken is wel opnieuw populairste politicus, Bart De Wever en Jan Jambon gaan voor N-VA ook weer vooruit en worden populairder.

Grootste stijger in Vlaanderen is Groen, die naar 16 procent klimt. Dat is een stijging met 7,4 procent in vergelijking met mei 2014 en nog eens 2,2 procent ten opzichte van de laatste peiling. Populaire kopstukken heeft Groen evenwel niet.

Een significante daler is de sp.a. Die zakt tot 9,2 procent, 4,8 procent minder dan bij de vorige parlementsverkiezingen en nog 0,3 procent lager dan de vorige peiling. Ook zij hebben geen enkel kopstuk in de top-15 van politici.

Vlaams Belang wint nauwelijks

Opvallend is dat Vlaams Belang in deze peiling nauwelijks vooruit gaat, wat niet het geval was bij de gemeenteraadsverkiezingen, die ze won. Met 7,6 procent blijft Vlaams Belang wat hangen, ze boeken een winst van 1,8 procent ten opzichte van de verkiezingen van 2014.

Regeringspartijen CD&V en Open Vld gaan lichtjes vooruit, zeker ten opzichte van de laatste peiling. Alleen is dat statistisch niet significant. CD&V staat nu op 18,7 procent, ze komen van 16,4 procent in de laatste peiling. Open VLD klimt wel, tot 17,5 procent, dat is 2 procent beter dan in 2014 en zelfs 2,8 procent beter dan de laatste peiling.

epa

Michel de grote verliezer

De peiling brengt eigenlijk vooral slecht nieuws voor Charles Michel en zijn MR. Die verloor tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, maar gaat nog verder achteruit. Ze landt op 19,9 procent in Wallonië, dat is liefst 6 procent minder dan bij de verkiezingen. De MR lijkt zo een heftige prijs te betalen voor het premierschap van Michel. Ook Brussel verliest de MR, ze worden pas tweede partij achter Ecolo, en halen 17,4 procent, een verlies van 5,7 procent.

De peiling zou wel eens de recente uithaal van de premier naar N-VA kunnen verklaren. Die deed, na dagen van N-VA opvrijen, plots de deur dicht voor samenwerking met de Vlaams-nationalisten. Hij is als de dood voor het beeld van “marionet van de N-VA” te zijn.

PS ook in vrije val

De PS van Elio Di Rupo wint ook helemaal niet: ze zakt zelfs nog feller dan de Franstalige liberalen, met 6,6 procent tot 25,4 procent in Wallonië. In Brussel is het zelfs een klap van 9 procent. Daar halen ze maar 15,8 procent en zijn pas derde partij.

Grote winnaar in Wallonië en Brussel is Ecolo. De groenen schieten 11,5 procent omhoog en kunnen nu op 19,7 procent rekenen. Daarmee zijn ze bijna even sterk als de MR. In Brussel is de winst ook fel, daar komen ze op de eerste plek met 19 procent. Ze stijgen daar 8,6 procent.

Andere winnaar blijft de communistische PTB. Die zou in Brussel 11,5 procent van de stemmen halen en in Wallonië zelfs 14 procent. In Vlaanderen haalt de PVDA met 2,5 procent de kiesdrempel absoluut niet.

epa

Gesponsorde artikelen