N-VA denkt aan Valerie Van Peel als Kamervoorzitter (al moet die vooral André Flahaut (PS) tegenhouden)

Wie wordt straks de voorzitter van de Kamer? De vacature is open: parlementsvoorzitter Siegfried Bracke werd niet meer herkozen. Open Vld heeft de logische kandidaat Patrick Dewael, de PS denkt aan André Flahaut. En N-VA wil een jong, fris geluid: Valerie Van Peel zou een totaal andere keuze zijn.

Wie wordt voorzitter van de Kamer en het Vlaams parlement? Op zich niet zo wereldschokkende keuzes, want ze zijn tijdelijk. Maar het is een interessant moment om te zien wie met wie stemt, om een voorzitter aan te duiden, of er zeker voor te zorgen dat deze of gene niet in de voorzittersstoel eindigt. De eerste contouren van een coalitie tekenen zich soms af bij die stemmingen.

In het Vlaams parlement is de zaak al geregeld: daar wordt de 55-jarige Kris Van Dijck (N-VA) straks de voorlopige voorzitter. Eerst mag de man met de meeste ervaring de zitting openen en de eed afnemen van alle parlementsleden: Herman De Croo (Open Vld) is dat. Maar dat de N-VA de post krijgt, is niet zo gek: ze zijn veruit de grootste fractie, en er sowieso bij voor een nieuwe Vlaamse regering.

Bovendien is de tweede fractie in het Vlaams parlement het Vlaams Belang. Uitgesloten dat uit die partij een voorzitter komt, dus de N-VA krijgt voorlopig de voorzittershamer. Straks, bij de vorming van een Vlaamse regering is het normaal de junior partner in die ploeg, die de stoel van voorzitter krijgt.

Wie in de voetsporen van Bracke?

In de Kamer ligt het veel complexer. Daar is nog geen begin van een coalitie, zelfs geen begin van serieuze gesprekken. Plus, er is geen uittredende voorzitter die de zaak verder kan zetten. Patrick Dewael, de fractieleider van Open Vld, is het kamerlid met de meeste ervaring, hij zal dus donderdag de openingszitting voorzitten. Meer dan logisch is hij ook de kandidaat van zijn partij om daarna te blijven zitten als tijdelijke voorzitter.

Maar kan Open Vld met 12 zetels zo’n stemming winnen? Dewael zal wel kunnen rekenen op de 14 zetels van de MR. Tegelijk aast ook de PS op het zitje, en schuift waarschijnlijk André Flahaut (PS) naar voor. Die maakt z’n terugkeer naar het federale niveau, hij haalde in Vlaams-Brabant één zetel binnen als lijsttrekker. Net als Dewael was Flahaut ooit al eens voorzitter. De PS heeft 20 zetels, en meer dan waarschijnlijk ook de steun van de 9 sp.a’ers.

André Flahaut (PS)

Tegen die twee oude krokodillen wil de N-VA een nieuw, fris geluid plaatsen: de 39-jarige Valerie Van Peel deed het in Antwerpen opvallend goed op de N-VA-lijst en is een van de nieuwe sterren van de Vlaams-nationalisten. Zij kan uiteraard rekenen op de stemmen van de 25 N-VA-parlementsleden.

Vraag is dan hoe de stemming zal lopen: in de Kamer moet in de eerste twee stemronden één kandidaat meer dan de helft van de stemmen halen. Lukt dat niet, dan is het na drie ronden de kandidaat met de meeste stemmen. Het zal meteen interessant zijn hoe onder meer de christendemocraten gaan stemmen, maar ook hoe de groenen het aanpakken.

Met 21 zetels is Groen-Ecolo de tweede fractie, na de N-VA. Het zou dus ook logisch zijn dat zij straks een kandidaat hebben. Maar vooral: steunen zij dan uiteindelijk de oude krokodil van de PS, of kiezen ze toch voor een liberaal? Dat Ecolo voor een N-VA’er zou kiezen, zelfs al is het een jonge vrouw, lijkt uitgesloten.

Meer
Lees meer...