N-VA eenzaam aan de leiding in nieuwe peiling, sp.a weer derde partij in Vlaanderen

N-VA eenzaam aan de leiding in nieuwe peiling, sp.a weer derde partij in Vlaanderen

N-VA blijft op eenzame hoogte staan, dat blijkt uit een nieuwe peiling in opdracht van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir. De partij van voorzitter Bart De Wever zou het vandaag nagenoeg evengoed doen als bij de verkiezingen van 2014, waar het meer dan 30 procent haalde. Sp.a lijkt zich weer te herstellen. De Vlaamse socialisten wippen (nipt) over Open Vld in de peiling en wordt zo weer de derde grootste partij in Vlaanderen.

Als we de laatste peiling van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir, mogen geloven, zou de N-VA bij verkiezingen vandaag incontournable zijn. Met 31,3 procent scoort de partij van voorzitter Bart De Wever bijna evengoed als de historische score van 32,4 procent van bij de verkiezingen in 2014. De N-VA zakte in de peilingen soms weg, met een absoluut dieptepunt van 24,2 procent in een peiling midden 2016, maar zou nu dus weer boven de 30 procent uitkomen.

Sp.a en Groen doen het goed

De dichtste achtervolgers in Vlaanderen moeten het met een pak minder doen. CD&V blijft de tweede partij in Vlaanderen, maar zakt met 15,1 procent ondertussen wel al 3,5 procent ten opzichte van de verkiezingen van 2014. Sp.a is van de traditionele partijen de enige die positief uit de peiling komt. Met 13 procent wipt het zelfs over Open Vld (12,7 procent) en wordt het weer de derde grootste partij, al scoren de Vlaamse socialisten wel nog steeds één procent slechter dan in 2014.

Groen moet ten opzichte van vorige peilingen wat toegeven maar doet het toch nog altijd goed (10,4 procent).

Vlaams Belang en PVDA gaan beiden boven de kiesdrempel. Ze halen respectievelijk 9 en 6 procent en doen zo een pak beter dan bij de verkiezingen van 2014.

PS herstelt, PTP groeit

Waar het in Brussel klappen krijgt omwille van de vele schandalen in de hoofdstad (amper 16,6 procent), scoort de PS wel beter in Wallonië, waar het (nipt) de grootste partij blijft (23,9 procent). De Franstalige socialisten scoren zo beter dan bij vorige peilingen maar moeten wel nog meer dan 8 procent inboeten ten opzichte van de vorige verkiezingen.

Waar het extreemlinkse PVDA het in Vlaanderen goed doet, doet hun Franstalige tegenhanger het nóg beter. PTB haalt 11 procent meer dan in 2014 en komt op 17,3 procent. Het zou zomaar de derde partij worden in Wallonië. Ook Ecolo, de Franstalige groenen, doen het goed en doen het beter dan hun Vlaamse collega’s met 13,5 procent.

Francken boven

N-VA beschikt niet alleen over veruit de beste cijfers, ze hebben ook de populairste politici in hun rangen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken voert, niet onverwacht, de lijst aan. Voor 63 procent van de Vlaamse respondenten mag Francken ‘de komende maanden een belangrijke rol gaan spelen’. Amper 26 procent zag dat liever niet gebeuren.

Francken troeft zo zijn partijvoorzitter Bart De Wever af, die 60 procent ‘ja’-antwoorden kreeg. Premier Charles Michel sluit de top drie af. 58 procent van de respondenten wil Michel ook in de toekomst op de voorgrond zien treden.

epa

Gesponsorde artikelen