N-VA en CD&V houden elkaar in wurggreep over Vlaamse regering: samen snel of samen traag?

N-VA en CD&V houden elkaar in wurggreep over Vlaamse regering: samen snel of samen traag?

“Wat nu?” Dat is de sfeer in de Vlaamse regeringsonderhandelingen volgens een insider. Want federaal ligt de boel quasi stil. Zet je dan door met die Vlaamse regering of niet? Zowel CD&V als N-VA hebben goede argumenten om snel te gaan en tegelijk hebben ze elk redenen om te vertragen. 

Er is een oud gezegde in de Wetstraat, en dat gaat als volgt: “Als de Tour vertrekt, is de politiek ook vertrokken.”

De timing zit fout

Nu zaterdag trekt de Ronde van Frankrijk zich op gang, en kijk, de toppolitici in dit land zijn nog volop bezig regeringen te vormen. Maar is dat wel zo? Goed, MR-voorzitter Charles Michel is informateur en dus bezig met allerlei personaliteiten op de koffie te vragen. Daarnet nog de gouverneur van de Nationale Bank. En Vlaams zitten Geert Bourgeois (N-VA) en zijn delegatie nog altijd samen met Kris Peeters (CD&V) en zijn delegatie. Bedoeling was altijd om daar snel een regering te maken. Maar die intentie botst met de federale timing, en die zit helemaal niet goed.

Feit is: de zomer trekt over het land en het momentum om federaal nog een snelle doorbraak te forceren lijkt weg. Want eerlijk, heeft Michel gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank nodig om te weten hoe we er economisch voorstaan? De informateur ontvangt voorlopig nog niet de grootmoefti en de metropoliet-Aartsbisschop, maar als het aan Michel ligt komen die vast ook vroeg of laat langs. 

Beke weigerde informateur te worden

Wouter Beke weigerde vorige week vrijdag om informateur te worden, zoals Le Soir eerder schreef. Beke vroeg één duidelijke voorwaarde om aan zet te komen: de toezegging van het cdH om opnieuw rond de tafel te komen met Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR). Het verklaart waarom het cdH het vorige vrijdag nodig vond om nog eens publiek een veto tegen de N-VA uit te spreken. Dat deden ze overigens gisteren voor de derde keer, nu na hun bezoek aan informateur Michel. 

Het cdH doet dat alleen maar omdat CD&V bleef aandringen. Bij de Vlaamse christendemocraten leeft het geloof dat, eens de Waalse regering gevormd is, het cdH de handen en het hoofd vrij heeft om toch nog eens te gaan praten met N-VA en MR over zo’n regering. Drie keer al sloeg het cdH die deur nu dicht. 

Michel neemt zijn tijd

Waarom aanvaardde Michel dan wel? In de eerste plaats omdat hij als winnaar van de verkiezingen vindt dat hij recht heeft op een ererondje, op visibiliteit. Die krijgt hij nu, elke dag staan de camera’s aan zijn deur. En hij kan nu zonder al te veel vragen blijven praten met de PS en het cdH. Want tot op de dag van vandaag probeert de MR “in te breken” in de Waalse regering, maar ook nog steeds om de PS ertoe aan te zetten het cdH te dumpen. 

Michel neemt dus zijn tijd. En het kan daarbij alle kanten uit, maar één fundamentele keuze is er wel voor de MR: ofwel gaan ze met de PS in zee ofwel met de N-VA. Het kan zijn dat hij die keuze na een paar weken maakt, het kan ook zijn dat hij zijn opdracht dan teruggeeft. Hoe dan ook, zelfs de echte insiders weigeren te zeggen wat Michel echt van plan is, omdat ze het zelf niet weten. Ofwel speelt Michel dus gigantisch leep toneel, ofwel weet hij het zelf niet. Dat laatste is veel plausibeler.

N-VA: enerzijds willen ze nu afklokken, anderzijds moet Open Vld er misschien bij

“Wat nu dus”, ondertussen in die Vlaamse regeringsformatie. De druk is heel groot. N-VA wil er graag overal in, en moeten zich dus aan CD&V blijven vastklikken. Ze willen snel gaan omdat ze het beeld van een krachtig, werkend Vlaanderen willen vestigen. En omdat ze dan al zeker zijn dat ze minstens in die Vlaamse regering zitten.

Maar tegelijk heeft N-VA reden om te vertragen: federaal willen ze hun kansen gaaf houden. Federaal erin geraken kan enkel door samen met CD&V, MR en Open Vld een rechts kabinet te vormen. Nadat De Morgen deze coalitie “een kamikazekabinet” noemde, doopt De Standaard het om tot een NCMV-kabinet (naar de eerste letters van de partijen). In zo’n NCMV-coalitie is dus Open Vld nodig, en die willen absoluut ook in de Vlaamse regering.

Traag of snel: ook CD&V worstelt

Voor CD&V ligt het anders. Vlaams snel gaan betekent dat scenario van een NCMV-regering te snel af te zijn, door Open Vld eruit te houden. Eens de regering Vlaams gevormd is, raakt niemand er zomaar in. Dan heb je een fait accompli. Want met Open Vld erbij moet CD&V serieus aan posten en gewicht inleveren.

Alleen: CD&V heeft ook belang bij een Vlaamse vertraging. Want de N-VA verliest elke reden om federaal nog mee te gaan doen, eens ze Vlaams verankerd zijn in die Vlaamse regering. Zeker als ze de minister-president mogen leveren met Geert Bourgeois, is dat een aangename positie voor N-VA. Dan leunen die achteruit en krijg je zo nog heel moeilijk in een federaal kabinet, is de overtuiging bij CD&V.

Plus: er is het personeelsprobleem van CD&V. Kris Peeters eist een leiderspost, hetzij als Vlaamse minister-president, hetzij als premier. Zolang er federaal niets beklonken is, of er een heel duidelijk uitzicht op de Zestien is, gaat Peeters geen regering toelaten op Vlaams niveau waar hij geen MP van is. 

Niemand van de betrokkenen wilt een clash, maar de spanning tussen beiden neemt toe. En de rest van de Wetstraat staat erop te kijken met één oog, terwijl hun andere oog rustig naar de Tour de France kijkt. 

Gesponsorde artikelen