N-VA herschikt de kaarten aan de top: nieuwe gezichten als Van Bossuyt, Van Peel en Kanko rukken op

N-VA herschikt de kaarten aan de top: nieuwe gezichten als Van Bossuyt, Van Peel en Kanko rukken op

De N-VA heeft definitief haar lijsten vastgelegd. Daarbij waren de meeste namen al bekend. Maar opvallend: een aantal minder bekende N-VA’ers krijgt prominente plaatsten. Daarbij ook wat vrouwen, toch in de minderheid bij de topposten bij N-VA. Anneleen Van Bossuyt trekt in Oost-Vlaanderen, Valerie Van Peel staat op twee in Antwerpen en Assita Kanko krijgt de tweede plek op de Europese lijst. 

Donderdag was d-day voor de kieslijsten van N-VA en rond middernacht liep het nieuws binnen. Daarbij valt op dat de Vlaams-nationalisten toch een paar onverwachte keuzes maakten.

Misschien we strafst van al is dat de N-VA zo goed als zeker de Brusselse vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko naar het Europees parlement stuurt. Kanko stapte recent over van de MR naar de N-VA, ze krijgt nu de tweede plaats op de Europese lijst, na huidig Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De derde plaats op de lijst is voor ex-minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Van Bossuyt kopvrouw in Oost-Vlaanderen

Ook verrassend, al circuleerde haar naam al langer, is dat de Kamerlijst in Oost-Vlaanderen wordt getrokken door Europees parlementslid Anneleen Van Bossuyt. Zij was op 14 oktober al de kopvrouw van N-VA in Gent, maar nu krijgt ze dus het vertrouwen voor heel de provincie. Op de tweede plaats volgt dan Christoph D’Haese, de burgemeester van Aalst en Kamerlid. Hij wilde ook graag trekken, maar bijt in het stof. Kamervoorzitter Siegfried Bracke zal de lijst gaan duwen.

Opvallend is dat in Oost-Vlaanderen Sarah Smeyers verhuist naar het Vlaams parlement: ze krijgt de tweede plaats op die lijst, na Matthias Diependaele. Net als D’Haese is Smeyers van Aalst, ze moest dus wel uitwijken naar een andere lijst, als ze ook hoog bovenaan wilde staan. Lijstduwer is Lieven Dehandschutter, burgemeester van Sint-Niklaas.

Van Peel op twee in Antwerpen

Zoals bekend trekt partijvoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever de Vlaamse lijst in Antwerpen, hij wil “alles op alles zetten”. Na hem geen verrassing: daar neemt huidig Vlaams minister Liesbeth Homans de tweede plek. Haar collega in de Vlaamse regering, Philippe Muyters, duwt de lijst, ook al ambieert hij een post bij het anti-dopingagentschap WADA.

De verrassing zit hem meer bij de Kamerlijst. Daar trekt “kandidaat-premier” Jan Jambon, en op nummer twee duikt daar Kamerlid Valerie Van Peel op. Zij gaf de N-VA de afgelopen jaren een “zachter” gelaat, en was een graag geziene gast in TV-praatprogramma’s. In 2014 kreeg ze nog de negende plaats, ze springt dus flink vooruit. Fractieleider in de Kamer Peter De Roover duwt de lijst voor de Kamer.

Ook in West-Vlaanderen duiken er nieuwe gezichten op: Yngvild Ingels uit Menen krijgt de tweede plek na Sander Loones voor de Kamerlijst. Voor de Vlaamse lijst trekt de Izegemse burgemeester en Vlaams Parlementslid Bert Maertens. Achter hem ook al een nieuwe naam: Maaike De Vreese uit Brugge.

In Brussel is er nog een vrouw die trekt: Cieltje Van Achter is kopvrouw voor het Brussels parlement. Karl Vanlouwe trekt de Vlaamse lijst in Brussel. In Limburg maakt Karolien Grosemans de overstap van de Kamer naar het Vlaams parlement. Zij neemt de tweede plek op de lijst, na Steven Vandeput, die de Vlaamse lijst trekt.

Gesponsorde artikelen