N-VA jubelt over komst Assita Kanko, boegbeeld van vrouwenrechten (en zo wist ze imagoschade na VN-migratiepact wat uit)

N-VA jubelt over komst Assita Kanko, boegbeeld van vrouwenrechten (en zo wist ze imagoschade na VN-migratiepact wat uit)

De N-VA versterkt zichzelf met Assita Kanko, de welbespraakte Brusselse vrouwenrechtenactiviste. Die maakte de overstap van de MR naar de partij van Bart De Wever. Ze versterkt er de vrouwelijke flank, waar onder meer Darya Safai al toe behoort. Een godsgeschenk voor de N-VA, die bij de beeldenstrijd rond het VN-migratiepact schade opliep.

Een jubelend bericht op de voorpagina van De Standaard voor de N-VA, plus een interview op twee pagina’s in de krant met een kopstuk die een boulevard krijgt om zich te presenteren. Het moet toch al een eeuwigheid geleden zijn dat de Vlaams-nationalisten nog zo’n cadeau kregen van de krant die ooit historisch in hun kamp zat.

Maar het zegt meteen alles over de waarde van vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko, een darling van de media in Vlaanderen én Franstalig België. Ze schrijft onder meer columns in diezelfde De Standaard en zit regelmatig in De Afspraak. Kanko zat jaren bij de Franstalige liberalen, maar nam al langer afstand van de MR. In de Brusselse slangenkuil van de partij kreeg ze niet de nodige steun, en voor de gemeenteraadsverkiezingen paste ze al.

Ze waagt nu haar kans bij de N-VA, waar in Brussel toch wel wat ruimte is om nieuwe boegbeelden te stallen. Kopstuk Johan Van den Driessche (N-VA) werd zachtjes naar de uitgang begeleid, N-VA-ondervoorzitter Cieltje Van Achter (N-VA) heeft absoluut niet de bekendheid om in Brussel brokken te maken. Om maar te zeggen: de N-VA had Kanko iets te bieden.

vrt

Mislukte online campagne

Maar omgekeerd misschien nog wel veel meer: de N-VA kwam niet helemaal onbeschadigd uit de afgelopen val van Michel I. Daar zat een omstreden online campagne tegen het VN-migratiepact voor veel tussen. De partij lanceerde die campagne op Facebook, inclusief beelden van vrouwen boerka en stevige slogans, en kreeg er een storm van kritiek door.

Premier Charles Michel (MR) gebruikte de campagne als stok om de N-VA stevig mee te slaan. De premier spaarde z’n toenmalige coalitiegenoot niet: “We hebben kennis genomen van een campagne van één politieke partij inzake migratie. In mijn ogen is het een onaanvaardbare, schandalige en onwaardige campagne.” Uiteindelijk viel de regering over dat VN-migratiepact en ebde de aandacht voor de campagne wat weg.

Maar de N-VA, waar De Wever jarenlang op de Vlaamse flank moedig vocht tegen de harde en bij momenten racistische toon in de campagnes van Vlaams Belang, kreeg toch een tik door wat verschenen was. Een nieuw boegbeeld als Kanko doet dat beeld weer helemaal keren.

N-VA

Stevige vleugel ‘vrouwenrechten’ ondertussen bij de N-VA

De reacties vanuit de partij, zeker bij de vrouwen, spreekt boekdelen. Onder meer Helga Stevens en Anneleen Bossuyt reageren enthousiast, en verwelkomen op Twitter Kanko uitvoerig. Met Darya Safai, de Iraanse die zich inzet voor vrouwenrechten, hadden ze al een poster child van die beweging in huis. Maar Kanko is nog een trapje hoger: welbespraakt, al politiek beslagen, en bovendien in Brussel thuis.

Zowel Kanko als Safai zijn overigens stevige hardliners, als het aankomt op gelijke rechten voor mannen en vrouwen, maar ook vrijheid van denken en van mening. Daarbij durven ze ook keihard het religieuze aspect aan te pakken: ze noemen man en paard, door moslims die in een “oud denkpatroon” zitten stevig te bekritiseren.

En als er al enige twijfel moest zijn, Kanko staat 100 procent achter de koers van N-VA in verband met het VN-migratiepact. “Het pact is windowdressing“, zo zegt ze. “‘Maar als land hebben we een bepaalde capaciteit die we aankunnen. De N-VA staat voor georganiseerde migratie, en geslaagde integratie.” En ook op andere punten is ze al helemaal mee. Zo verklaart ze voorstander te zijn van het confederalisme en dat ze zichzelf nu ook als Vlaams-nationaliste beschouwt. Bij de MR zullen ze het graag lezen.

Bekijk hieronder de aankondiging van N-VA:

Gesponsorde artikelen