“We hebben verloren, maar we zijn wél de grootste”: De Wever met harde machtsrekenkunde

Bart De Wever (N-VA)
Bart De Wever (N-VA)

Bart De Wever (N-VA) droomde van 30 procent en meer. Maar dat is veraf, want de partij krijgt stevige klappen. Ze blijft wel de grootste partij van Vlaanderen, wat straks belangrijk is om in de driver seat te blijven zitten. “We blijven met kop en schouders de grootste partij van Vlaanderen.”

“Komaan Bartje”, roept een militant vanuit de zaal, vlak voor de speech. Eindelijk barst er spontaan een applaus los, reageert de zaal en reageren de kopstukken. Want de stilte was ongemakkelijk, het geschuifel op het podium pijnlijk. Geen noot muziek was er te horen, toen de partijtop naar het podium kwam. Bart De Wever moest ook nauwelijks vechten om door de zaal te komen. Weg sfeer, na een bittere verkiezingsuitslag vroeger op de avond.

“Beste vrienden, ik heb slecht nieuws en ik goed nieuws. We hebben deze verkiezingen verloren. Maar… we zij en blijven de grootste partij van Vlaanderen, met kop en schouders”, zo stelde De Wever. Meteen wilde hij z’n partij de rug laten rechten: “Vlaanderen kiest vandaag Vlaams-nationaal, duidelijker dan ooit tevoren.”

En De Wever zette meteen z’n voet: hij heeft het initiatief in Vlaanderen en wil dat duidelijk houden. Meteen kondigde hij aan “alle Vlaams partijen uit te nodigen” om op gesprek te komen. Op Vlaams niveau geldt immers geen echt ‘formateurschap’, het is gewoon de grootste die initiatiefrecht heeft. Dat ligt nu bij hem.

Daarbij maakte hij achteraf bij de VRT ook duidelijk dat Vlaams Belang een uitnodiging krijgt voor een gesprek. Verbazend is dat allerminst, want het cordon heeft de N-VA nooit onderschreven. Ook in het verleden spraken ze al met het Vlaams Belang, zonder dat daar ooit iets van kwam. Het water tussen beide partijen is bijzonder diep.

Ook op het federale niveau heeft Bart De Wever duidelijk nog ambities: “Voor het federale niveau wachten we de koning zijn initiatief af”, zo stelde hij. Maar hij gaf een duidelijk schot voor de boeg: “Er kan geen regering worden gevormd, zonder meerderheid in Vlaanderen, dat zullen wij nooit toestaan.” Door de vele zetels van Vlaams Belang in de Kamer wordt het zo bijzonder moeilijk om federaal een regering te maken, zonder dat N-VA meedoet, wil men aan Vlaamse kant ‘een meerderheid’. De huidige regering Michel II had nergens een meerderheid, maar Michel I had dat ook allerminst aan Franstalige kant.

Amicus certus in re incerta cernitur“, zo citeerde De Wever tenslotte nog uit het Latijn, toen hij zich richtte tot zijn militanten. “Een echte vriend toont zich in onzekere tijden. N-VA’ers steunen elkaar door dik en dun.”

Zo blijft de partij met een kater. Ze kwam nooit in de buurt van haar ambities van ‘tram 3’. In kieskring Antwerpen redde de partij de meubels, de zogenaamde ‘gele gordel’ van de stad Antwerpen en gemeenten errond houdt stand. Dat maakt dat de partij de zwakkere resultaten van de andere provincies wat kan uitvlakken. Vooral in West-Vlaanderen en heel opvallend in Limburg zijn er minder goede scores. Theo Francken (N-VA) hield in Vlaams-Brabant behoorlijk stand ten opzichte van Vlaams Belang.

Bart De Wever.

De N-VA is zo een groot, maar niet het grootste slachtoffer te worden van de winst van Vlaams Belang. Want de relatieve verliezen zijn hoger bij CD&V en Open Vld. En het maakt dat de N-VA nog steeds stevig in het zadel zit als grootste partij, die de touwtjes in handen heeft voor de vorming van een Vlaamse regering.

Maar tegelijk is het vooral een morele klap voor de N-VA, die het klein houden van Vlaams Belang als haar één van haar core opdrachten had gezien. Afwachten hoe de N-VA na deze uitslag zal omgaan met het een eventueel gesprek met Vlaams Belang. Een cordon sanitaire heeft de N-VA niet, er is geen ‘principieel veto’, maar wel een praktisch veto. Iedereen aan de top bij N-VA sluit samenwerking uit. Maar Jean-Marie Dedecker, onafhankelijke op de N-VA-lijst, pleit voor z’n samenwerking.

Gesponsorde artikelen