N-VA opent de deur voor Groen en sp.a in Gent, om alternatieve coalitie te maken

N-VA opent de deur voor Groen en sp.a in Gent, om alternatieve coalitie te maken

Kan het dat Open Vld en hun populaire kopman Mathias De Clercq in Gent alsnog langs de kant gezet worden? De N-VA heeft een sleutel in handen, en zegt niet neen. Want met het kartel Groen-sp.a heeft Anneleen Van Bossuyt (N-VA) een zeer nipte meerderheid in Gent. En ze willen wel praten, nu de gesprekken met Open Vld, Groen, sp.a en CD&V moeilijk lopen. 

Het gaat niet echt vlot in Gent: twee blokken blijven tegenover mekaar staan. Enerzijds Mathias De Clercq (Open Vld) die veruit de meeste voorkeurstemmen haalde en met 15 zetels de grootste partij is, maar zich met het veel kleinere CD&V vastklonk na de verkiezingen. En anderzijds Filip Watteeuw, de groene kopman die iedereen verraste met een ijzersterk resultaat en 14 zitjes voor Groen, plus een kartel met sp.a dat stevig stand houdt.

De vier partijen onderhandelen met elkaar, maar het gaat zeer traag. Zolang de kwestie van de sjerp niet is uitgeklaard kan er niet echt vooruitgang gemaakt worden. En vraag is of één van beiden echt opzij wil gaan.

Want bij Groen en sp.a dient zich nu een alternatief aan: Siegfried Bracke (N-VA) opende in een gesprek met Radio 1 de deur. Hij wil gerust gaan praten met het kartel, en voegde in één adem eraan toe dat N-VA het circulatieplan niet meer zou afvallen.

Het is een beetje ironisch dat uitgerekend Bracke de deur nu open zet voor gesprekken. Want bij Groen en sp.a is de aversie voor de man zo groot, dat ze al hebben aangegeven “wel met Elke Sleurs en Anneleen Van Bossuyt gesprekken te willen, maar niet met Bracke”.

Van Bossuyt: “De lijnen blijven open”

Bij De Gentenaar bevestigt kopvrouw Anneleen Van Bossuyt de bereidheid van N-VA: “Inhoudelijk zou het zeker geen voor de hand liggende keuze zijn. Maar de lijnen blijven open. Ik heb al een gesprek gehad met Filip Watteeuw (Groen) kort na de verkiezingen. Als ik opnieuw word uitgenodigd, zal ik met open vizier praten. Ik geloof niet in afbraakpolitiek maar in constructief-kritische politiek.”

Met Groen en sp.a heeft de N-VA wel maar een nipte meerderheid van 27 zetels op 53. Of dat werkbaar is, is maar de vraag. Plus: het zou een coalitie van verliezers zijn, zowel het kartel als N-VA gingen fors achteruit.

En daarnaast is er toch de weerstand die er intern bij sp.a en zeker bij Groen zal zijn. Met name Elke Decruynaere, uittredende schepen voor Groen en voor de verkiezingen nog de kopvrouw, haalde voor de verkiezingen hard uit naar De Clercq, die “de N-VA aan de macht zou brengen in Gent”. Ook na de verkiezingen was ze op Twitter heftig tegenstander van coalities met N-VA, zoals in Antwerpen een mogelijkheid is. Als nu uitgerekend Groen in Gent dat zou doen, zal die bocht niet makkelijk uit te leggen zijn. Het blijft dus toch een scenario dat pas kan ingeroepen worden na een ferme politieke crisis in Gent.

Op een bepaald ogenblik zal de huidige patstelling toch moeten doorbroken worden. Vraag is of er niet eerder één of twee partijen de huidige coalitiebesprekingen moeten verlaten: zowel sp.a als CD&V zijn mathematisch niet nodig. De sleutel ligt in handen van Watteeuw en De Clercq, die onder hun beiden makkelijk een coalitie kunnen maken, met twee. Maar daarvoor moet er eerst nog wat water door Leie en Schelde vloeien.

Gesponsorde artikelen