N-VA en sp.a geven regering-Wilmès wellicht geen vertrouwen: toch meerderheid in Kamer

N-VA en sp.a geven regering wellicht geen vertrouwen.
EPA

Premier Sophie Wilmès (MR) gaat vandaag in de Kamer het vertrouwen vragen voor haar federale regering van MR, Open Vld en CD&V. Daar stemt de Kamer wellicht pas donderdag over. Zo zou de regering-Wilmès een quasi-volwaardige regering worden en zou ze sneller maatregelen kunnen doorvoeren om de coronacrisis in te dijken. N-VA, de grootste partij van het land, is niet van plan om het vertrouwen aan de regering te geven. N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover zegt dat voor een volwaardige regering een volwaardig regeerakkoord nodig is. N-VA is wel bereid om volmachten te geven aan de regering-Wilmès. Sp.a heeft nog niet expliciet gezegd geen vertrouwen te geven in de regering-Wilmès, maar is allesbehalve tevreden met de gang van zaken.

EPA: N-VA-fractieleider Peter De Roover

Gisteren raakte bekend dat de regering-Wilmès technisch gezien een minderheidsregering blijft met MR, Open Vld en CD&V aan boord. Premier Sophie Wilmès (MR) zal echter aan de Kamer het vertrouwen vragen om op die manier technisch gezien een meerderheid te hebben. Zo wil de regering-Wilmès de komende drie of zes maanden snelle maatregelen kunnen doorvoeren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ook meerderheid zonder N-VA en sp.a

Als de regering niet van een meerderheid in het parlement het vertrouwen weet te winnen, betekent dat dat ze in feite nog ontslagnemend of in lopende zaken is. Ook sp.a zou geen vertrouwen willen geven aan de regering-Wilmès en aan Vlaams Belang en PVDA werd niet om hun vertrouwen gevraagd. Zelfs zonder de steun van de vier bovenstaande partijen zit Wilmès net aan een meerderheid in de Kamer.

N-VA is wel bereid om volmachten te geven aan de regering-Wilmès. De Vlaams-nationalisten zijn misnoegd nadat hun voorstel voor een nieuwe federale noodregering van tafel geveegd werd door de Franstalige partijen na niet-nagekomen afspraken.

Dewael scherp voor N-VA en sp.a

EPA: de voormalige koninklijke opdrachthouders Sabine Laruelle (MR) en Patrick Dewael (Open Vld)

Kamervoorzitter en Open Vld-boegbeeld Patrick Dewael zei gisteravond in Terzake dat hij zich weinig zorgen maakt over de houding van N-VA en sp.a. “Als meneer De Wever en misschien ook sp.a besluiten dat ze hun vertrouwen niet zullen uitspreken, dan is er nog voldoende steun van andere fracties”, zei Dewael. “k hoop dus dat het vertrouwen van de Kamer zal volgen. De partijen die dat niet willen geven, moeten het maar zeggen.”

“Ik heb begrepen dat Bart De Wever zich schaart achter de inhoud van de volmachten, die de regering opnieuw budgettair en economisch moeten wapenen. Haar ook het vertrouwen geven ligt wat moeilijker, maar dat heeft ze nu eenmaal nodig. Een parlement gaat toch geen volmachten geven aan een regering die ontslagnemend is?”

 

Gesponsorde artikelen