Left Right
scrollTop top

N-VA stelt Wilfried Vandaele voor als opvolger Van Dijck


Wilfried Vandaele
© Credit: vrt

Wilfried Vandaele, N-VA-oudgediende en burgemeester van De Haan, zou Kris Van Dijck moeten opvolgen als voorzitter van het Vlaams Parlement, dat bevestigen verschillende bronnen. N-VA zou Vandaele vandaag voordragen als kandidaat.

Niet Philippe Muyters, niet Steven Vandeput, maar Wilfried Vandaele, de burgemeester uit West-Vlaanderen, moet de opvolger worden van Kris Van Dijck. Verschillende bronnen bevestigen dat Vandaele door N-VA zal voorgesteld worden om Kris Van Dijck, de door schandalen aftredende vorige Parlementsvoorzitter, te vervangen.

Wie is Wilfried Vandaele?

Wilfried Vandaele heeft zijn strepen bij N-VA al verdiend: hij zat ook al in de Volksunie en heeft een uitgebreid palmares in de gemeentepolitiek. Zo zetelt hij al 31 jaar in de gemeenteraad van De Haan. Begin dit jaar mocht hij er ook de sjerp omdoen.

Vandaeles focus ligt al jaren op ruimtelijke ordening en milieu. Zo was hij enkele jaren schepen voor ruimtelijke ordening en is hij voorzitter van de Vlaamse Milieumaatschappij geweest.

Volksvertegenwoordiger

Maar ook op de hogere echelons is Vandaele al een oudstrijder: tussen 1994 en 2009 zat hij in de provincieraad. Hij was er ook fractievoorzitter voor de VU en vervolgens de N-VA. In 2009 was hij opvolger voor Geert Bourgeois, die toen een ministerpost oppikte. Daarmee werd hij de allereerste volksvertegenwoordiger uit De Haan. Hij heeft daarmee ruim tien jaar ervaring op zijn conto en kent het instituut dus van binnen en van buiten.

Vandaele werd al kort na het ontslag van Kris Van Dijck genoemd. Zoals onze analist Wouter Verschelden toen aanduidde, had de provincie West-Vlaanderen nog iets tegoed na het bruuske ontslag van Sander Loones. Maar Vandaele heeft de gravitas die het Loones (nog) ontbreekt en dus is hij de logische keuze.

Vandaele moet nog de meerderheid van het Vlaams Parlement achter zich krijgen om verkozen te worden. Tot dan is Filip Dewinter (Vlaams Belang), een veel controversiëler figuur, tijdelijk voorzitter. Verwacht wordt dat een officiële voordracht en goedkeuring daarom niet lang meer op zich laten wachten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755