N-VA stuurt bemiddelaar naar Gent om Siegfried Bracke en Elke Sleurs te verzoenen

N-VA stuurt bemiddelaar naar Gent om Siegfried Bracke en Elke Sleurs te verzoenen

De N-VA in Gent zit in een loopgravenoorlog. Een hevig conflict tussen lijsttrekker Elke Sleurs die weigert om Siegfried Bracke lijstduwer te maken verlamt heel de afdeling. Nu stuurt de partij een bemiddelaar: Vlaamse fractieleider Matthias Diependaele moet verzoener spelen. De tijd dringt voor Sleurs: de nieuwjaarsreceptie zondag dreigt anders in mineur te verlopen.

Nu zondag is een hoogdag voor de lokale politiek in Gent. Het linkse kartel tussen sp.a en Groen blaast zondagmorgen verzamelen in de Vooruit voor hun nieuwjaarsreceptie, de laatste keer met Daniël Termont als burgemeester. Op hetzelfde moment roept kandidaat-burgemeester Mathias De Clercq z’n liberale troepen samen in het ICC om z’n campagne een extra boost te geven. En nog eens op hetzelfde moment komen de N-VA’ers in Gent samen, om het glas te heffen in hotel Belfort.

Alleen, die laatste receptie dreigt er eentje in mineur te worden. Want de lokale afdeling raakt maar niet in een hogere versnelling. Dat is logisch: twee kampen staan mekaar naar het leven. Toen Elke Sleurs in februari 2017 plots door Bart De Wever (N-VA) naar voor geschoven werd als nieuwe kopman van Gent, was Siegfried Bracke zwaar beschadigd door de Telenet-affaire. Tegelijk was het Gentse lijsttrekkerschap een oplossing voor Sleurs, die gedumpt werd als staatssecretaris. Beiden zaten schouder aan schouder op de persconferentie, en wensten elkaar veel steun en succes.

Belachelijk aanbod van voorlaatste plek op de lijst

Maar in praktijk is daar weinig van terecht gekomen. Sleurs gunt Bracke het zonlicht in de ogen niet. Want bij de lijstvorming bood ze de kamervoorzitter een vernederende voorlaatste plaats aan op de lijst. De plaats van lijstduwer was voor Helga Stevens, Europees parlementslid en een vertrouwelinge van Sleurs.

Bracke weigerde en zo kwam de lokale afdeling in een patstelling terecht. Want als hij zich moet laten vernederen, dan bedankt hij voor deze kiescampagne, zo gaf Bracke aan. Aanhangers van Bracke, zoals gemeenteraadslid Guido Meersschaut, dreigen mee de deur achter zich dicht te trekken.

Opvallend is dat Bracke ondertussen eigenlijk wel de de facto oppositieleider blijft. Hij was het die in het dossier van het Ghelamco-stadion opnieuw communicatief de leiding nam en kritische vragen stelde over een skybox die de schepenen gebruikten in het stadion. Hij nam zelfs spectaculair ontslag uit de vennootschap die de zaak beheert, met een wat vreemde passage in Terzake als hoogtepunt. Maar feit is dat Sleurs ondertussen al maanden compleet onzichtbaar is in Gent.

Nationale leiding stuurt bemiddelaar

De nationale leiding beseft dat er een probleem is. Er is weinig begrip voor Sleurs haar starre houding: waarom Bracke die laatste plaats niet gunnen? De partijleiding heeft aan de Oost-Vlaming Matthias Diependaele gevraagd om in Gent te gaan bemiddelen. Diependaele is fractieleider in het Vlaams-parlement, waar hij liefst 43 parlementsleden permanent moet zien te verzoenen. Hij heeft veel aanzien binnen de partij, de geknipte man voor de job dus.

Maar de opdracht is bijzonder moeilijk, want beide kemphanen staan bekend als koppig. Bracke heeft daarbij de tijd aan z’n kant: hij weigerde het aanbod van Sleurs, en hoeft helemaal niet te bewegen. Sleurs moet zich ondertussen toch een beetje zenuwachtig beginnen maken, want zolang de kwestie niet opgelost is kan ze de campagne voor de N-VA moeilijk aftrappen. Het is in elk geval uitkijken naar zondag, wanneer de lokale afdeling het glas heft: op de ‘nieuwe vrede’, of op een pijnlijke tweestrijd?

Gesponsorde artikelen