N-VA zet kopman in Ninove uit partij, nadat die coalitie tegen Forza Ninove mogelijk maakte

N-VA zet kopman in Ninove uit partij, nadat die coalitie tegen Forza Ninove mogelijk maakte

De N-VA heeft Joost Arents, hun lokale lijsttrekker in Ninove, en een klein groepje rond hem uit de partij gezet. Ze kon moeilijk anders: Arents ging regelrecht tegen de nationale partijlijn in, toen hij in Ninove op eigen houtje en met zijn ene zetel een coalitie met Open Vld en S.A.M.E.N. maakte. Met z’n zet deed Arents z’n ex-partij wel een gigantisch cadeau: Forza Ninove komt niet aan de macht, terwijl de N-VA de handen in onschuld kan wassen.

Ninove was dé showcase van Vlaams Belang voor het cordon sanitaire geworden. Want de partij worstelt al jaren met de ‘bruikbaarheid’ van haar stemmen: nog nooit kon het zetels in gemeenteraden, laat staan parlementen, ook omzetten in beleid. Teren op een verontwaardiging lukt dan enige tijd, meestal een verkiezing of twee, maar daarna ebt dat effect weg.

Toen op 14 oktober Guy D’haeseleer, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, in Ninove met z’n lokale lijst Forza Ninove een monsterscore haalde, leek eindelijk het einde in zicht. Met 40 procent van de stemmen zat D’haeseleer op een zucht van een absolute meerderheid: hij had zelf 15 zetels op 33, en had dus eigenlijk maar twee zetels nodig om een meerderheid te vormen.

De kaarten lagen dus quasi-perfect: een gigantische winst, een naam en merk dat niet rechtstreeks Vlaams Belang was, en bovendien een N-VA die in Ninove net twee zetels haalde. N-VA heeft over het cordon sanitair immers een dubbele houding: ze zeggen wel dat ze niet meedoen aan dat cordon, maar dat ze in de praktijk niet met Vlaams Belang willen besturen, omdat dat niet werkbaar is. Tegelijk dient opgemerkt dat Vlaams Belang in het isolement houden, de N-VA electoraal wel goed uitkomt: het argument van de eeuwige maagd die je stem nutteloos maakt, houdt een pak rechtse en flamingante kiezers mogelijks bij de N-VA.

Ninove: een moeilijke case voor N-VA

Ninove was dus een moeilijke case voor de partij van Bart De Wever. N-VA verloor er de verkiezingen, en had geen enkele zin om in een coalitie te stappen. Maar er stond natuurlijk vooral een heel symbolische zaak op het spel: dat doorbreken van het cordon sanitaire. Daarover kwam van N-VA-nationaal een heel duidelijk signaal voor de lokale gemeenteraadsleden. Van een coalitie met Forza Ninove kon geen sprake zijn.

Daarmee zette N-VA de facto Ninove in een politieke patstelling. Want Forza Ninove haalde 15 zetels, terwijl Open Vld met 9 zitjes en S.A.M.E.N. met 7 zitjes, op 16 gemeenteraadsleden zitten. Met haar twee gemeenteraadsleden zat N-VA dus ‘op de wip’: ze konden beslissen naar waar het kantelde. Een optie was daarbij ‘gedoogsteun’: niet in de coalitie stappen, maar zich onthouden. Alleen is een gemeenteraad geen parlement: bij een patstelling moeten alle gemeenteraadsleden dan bij het begin van de zes jaar van hun periode uiteindelijk wel kleur bekennen, en moet er per schepenpost en burgemeesterspost gestemd worden over kandidaten.

D’haeseleer: niet het grote politieke talent

Dat dreigde een soepje te worden. D’haeseleer is duidelijk niet het politiek talent dat sommigen in zijn partij in hem zagen. Want hij slaagde er niet in om de twee N-VA-gemeenteraadsleden te overtuigen, zelfs niet om in een soort gedoogsteun-scenario de schepenen en burgemeester van Vlaams Belang voor te dragen. Naar eigen zeggen had hij wel een mogelijke steun van Karolien De Roose, het andere gemeenteraadslid van N-VA. Maar onbestuurbaarheid dreigde: een gemeentebestuur met zowel schepenen van Forza Ninove als Open Vld of S.A.M.E.N..

Joost Arents was ondertussen een andere weg ingeslagen. Helemaal op eigen houtje ging hij onderhandelen met Tania De Jonghe, de huidige burgemeester en kopvrouw van Open Vld. Met zijn ene zitje had Arents immers genoeg om Open Vld en Samen tot aan een meerderheid te brengen. Dat gebeurde, en Arents kan drie jaar schepen zijn.

Goeie oplossing voor N-VA, ook al verliezen ze een gemeenteraadslid

Hoewel Matthias Diependaele, de regionale sterke man van N-VA, absoluut “not amused” was met de solo slim van Arents, is de uiteindelijk uitkomst van die zet voor de N-VA best te smaken. Want het cordon wordt niet doorbroken, D’haeseleer blijft met lege handen achter, Ninove is niet onbestuurbaar geworden. En er stonden geen vingerafdrukken van de N-VA op de zet tegen D’haeseleer: Arents deed het helemaal alleen.

Op de persconferentie om het nieuwe gemeentebestuur voor te stellen had Arents het over “willen verbinden, net zoals mijn held Bart De Wever”. Die presenteerde een nieuwe coalitie in Antwerpen tussen N-VA en sp.a als “de grote verbinding”. Maar tegelijk stelde Arents wel “dat hij wist dat hij zich met z’n actie mogelijks uit de N-VA zette”.

Dat gebeurde uiteindelijk gisterenavond: de N-VA zette Arents uit de partij. “Ik ben bijzonder trots op dat onze mensen dat op een dergelijke volwassen manier hebben kunnen doen. De vraag was niet of we Joost Arents binnen of buiten de partij zou zetten, wel of we in dat politiek project van Arents met Open Vld en Samen konden meestappen. Het antwoord was ‘neen’, en daardoor kwam Arents automatisch buiten de partij te staan”, zegt Matthias Diependaele aan Radio 1.

Voor Vlaams Belang blijft nu een kater. Zes jaar is een eeuwigheid in de politiek, en de gezondheid van D’haeseleer zou ook wat wankel zijn. Maar nog veel belangrijker was de symboliek, naar de federale en Vlaamse verkiezingen van mei 2019 toe. Een cordon rond Vlaams Belang dat eindelijk doorbroken zou worden, had Tom Van Grieken en co een enorme boost kunnen bezorgen. Maar dat lukt nu niet.

Gesponsorde artikelen