N-VA’ers reageren woest op racisme-advocaat Lahlali en z’n waslijst beschuldigingen aan adres De Wever 

Advocaat Abderrahim Lahlali, die Bart De Wever beschuldigt van racisme, heeft vanochtend keihard uitgehaald naar de voorzitter van N-VA. Hij vindt dat De Wevers reactie op de klacht “een aanval op de basisprincipes van de rechtsstaat” en “hij gaat nog een stap verder dan Filip Dewinter (Vlaams Belang)”. Bij de Vlaams-nationalistische partij reageren ze furieus via Twitter.

Advocaat Abderrahim Lahlali haalt keihard uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Zijn uitspraken zijn een aanval op de rechtsstaat. Het recht op verdediging is grondwettelijk verankerd”, zegt hij in De Ochtend op Radio 1. Hij vindt De Wevers reactie op de klacht absoluut niet oké. “Door te zeggen dat hij zal stoppen met politiek als hij veroordeeld wordt, stelt hij de onafhankelijkheid van onze rechtsstaat in vraag”, zegt hij. Lahlali voegt daar zelfs nog fel aan toe dat “De Wever nog een stap verder gaat dan Filip Dewinter (Vlaams Belang). Dewinter heeft het steeds over moslims en niet-moslims. De Wever voegt er een etnisch element aan toe.”

Afgelopen dinsdag heeft de advocaat een klacht neergelegd bij het Antwerpse parket en het Human Rights Council van de Verenigde Naties om te onderzoeken of de uitspraken van de Antwerpse burgemeester al dan niet racistisch waren. Vorige week noemde de Antwerpse burgemeester racisme “relatief” in Terzake, zei hij dat Berbers in Antwerpen “een gesloten gemeenschap met groot wantrouwen tegenover de overheid zijn” en dat hij “nog nooit een Aziatische migrant had ontmoet die zegt slachtoffer van racisme te zijn”.

CD&V-raadslid en “kwelduivel”

Lahalali is echter geen onbekende in de wereld van de advocatuur. Hij is niet alleen een CD&V-raadslid, maar ook de advocaat die N-VA’ers al eerder koude rillingen bezorgde. Peter De Roover (N-VA) noemde hem “de kwelduivel van juf Magalie van de Blokkendoos“. Bovendien verdedigde hij Syriëstrijder Hakim Elouassaki en tal van andere moslimextremisten.

Dat de man CD&V’er is, en zo fel in de aanval gaat tegen De Wever zit velen bij N-VA bijzonder hoog. De Wever zelf haalde gisteren zelf snoeihard uit naar de advocaat: “Hoe krijgt die man dat nog allemaal verzoend met zijn geweten? Hij zit voor CD&V in de gemeenteraad van Ronse, is er fractieleider. Hij stond op de lijst voor het Vlaams Parlement met de uitdrukkelijke steun van Abou Jahjah. Sta me toe om dat vanwege CD&V erg bedenkelijk te vinden.” De Wever dreigde er zelfs mee om te stoppen met politiek: “Als ik daarvoor veroordeeld word, is het ‘game over’. Want waarom zou ik dan nog aan politiek doen?”

Nog tijdens het interview met Lahalali op Radio 1 liet de N-VA haar ongenoegen blijken. Meteen regende het tweets, die geen enkele onduidelijkheid overlaten over hoe er bij N-VA over Lahalali gedacht wordt:

Kamerfractievoorzitter Hendrik Vuye vindt de uithaal van Lahlali “zever”. “Er bestaat zoiets als tergend en roekeloos procederen. Een cursus gemist?”

Vlaams Parlementslid Jan Hofkens vindt het optreden van Lahlali “bedenkelijk en ongepast”.

Algemeen directeur Piet De Zaeger kaatst de bal keihard terug naar Lahlali. “Hij mag daarop niet aangesproken worden? Bizar!”

Woordvoerder van de Kamerfractie Dirk van Bastelaere vindt het discours van Lahlali “extreem defensief en zit vol onjuistheden”.

Partijsecretaris Louis Ide haalt het Blokkendoos-incident aan om te bewijzen dat Lahlali geen geschikte advocaat is.

Meer
Lees meer...