Na alweer duizenden jobs weg bij ING: Kris Peeters sluit niet uit “dat er nog andere banken zullen volgen”

Na alweer duizenden jobs weg bij ING: Kris Peeters sluit niet uit “dat er nog andere banken zullen volgen”

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil dat de bankensector zijn verantwoordelijkheid neemt en een fonds creëert dat mensen die als gevolg van de digitalisering hun baan zijn verloren, helpt “heroriënteren”. Bij ING België en dochter Record Bank verdwijnen 3.500 van de 8.500 banen. De minister zegt niet te kunnen uitsluiten dat er nog banken hetzelfde zullen doen als ING.

“Ik kijk ernaar uit hoe de banken die in het verleden met miljarden euro’s zijn geholpen, die verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat mensen die niet meer actief kunnen zijn in de bank door het digitaal bankieren toch herschoold worden en kansen krijgen in andere sectoren”, zei Peeters in De Ochtend op radio 1.

“Die herstructureringen in de bankensector hebben we zien aankomen”, gaf de minister toe. “Er is de combinatie van het digitaal bankieren met de lage rentestand en met een aantal andere financiële verplichtingen. Wat hier is gebeurd, werd natuurlijk al een tijdje voorspeld, maar het is natuurlijk spijtig.”

Fonds

Peeters heeft naar eigen zeggen Febelfin -de koepelfederatie van de banken- gevraagd om na te gaan hoe ze solidair kunnen zijn. “Dat kan bijvoorbeeld met een fonds, waarbij ze mensen die hun job verliezen door de digitale bankiersystemen kunnen heroriënteren zodat die zo snel mogelijk een andere job kunnen vinden.”

Peeters sluit niet uit dat dat er nog andere banken zullen volgen. “De bankensector heeft in deze dan ook een grote verantwoordelijkheid”, zei hij. “Ik kijk ernaar uit hoe de banken die in het verleden met miljarden euro’s zijn geholpen, die verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat mensen die niet meer actief kunnen zijn in de bank door het digitaal bankieren toch herschoold worden en kansen krijgen in andere sectoren.”

Brugpensioen?

Over een eventueel brugpensioen voor de ontslagen werknemers van ING wou hij zich niet uitspreken. “De huidige regeling voor het brugpensioen is ook van toepassing voor de banken. Maar ik denk dat het daarvoor nog te vroeg is. We moeten het sociaal overleg afwachten.” Peeters overlegt later vandaag met de ING-directie.

Gesponsorde artikelen