Na bosbranden dreigt Californië nu prooi te vallen aan modderstromen en overstromingen

Na bosbranden dreigt Californië nu prooi te vallen aan modderstromen en overstromingen

In de Amerikaanse staat Californië dreigen er zware overstromingen en modderstromen te komen na de ernstige bosbranden. Het heeft er nu eindelijk geregend en dat heeft de brandweer geholpen bij het blussen van de brandhaarden. Paradoxaal genoeg staat ‘The Golden State’ nu voor een nieuwe natuurramp.

Er wordt verwacht dat er in de omgeving van het platgebrande stadje Paradise zo’n 15 centimeter regen zal vallen. Dat meldt de Amerikaanse omroep NBC en de krant New York Times.

83 doden

De sheriff van de bewuste Butte County heeft al aangekondigd dat de hulpverleners op sommige plaatsen zullen stoppen met zoeken naar vermiste mensen als het weer nog gevaarlijker wordt. Het dodental is ondertussen al opgelopen naar 83.

(Waarom Californië precies in brand stond, lees je hier.)

Minder vermisten

Vorige week waren er nog ongeveer 1.300 mensen vermist, nu staat het aantal op 563. De sheriff beweert dat veel van die mensen waarschijnlijk gewoon veilig zijn, maar daar is natuurlijk geen bewijs van. Bovendien zou de modder het zoeken naar mensen in nood ernstig bemoeilijken.

De afgelopen weken zijn er zo’n 13.500 huizen verwoest door de vlammenzee. Ongeveer 52.000 mensen moesten vluchten uit hun woning.

(Trump-aanhangers zeiden onlangs dat de bosbranden in Californië opzettelijk veroorzaakt zijn.)

Steun van bekend Amerika

Een aantal bekende Amerikanen hebben hun steun aangeboden aan de hulpverlening. Arnold Schwarzenegger, voormalig gouverneur van de staat, heeft de brandweer bezocht en ontbijt voor hen gemaakt. De bekende American football-quarterback Aaron Rodgers, die in het rampgebied geboren is, doneerde maar liefst 1 miljoen dollar. Hij laat weten dat het geld bedoeld is voor herstel en steun aan mensen die zonder huis gevallen zijn. De heren van Metallica doneerden 100.000 euro. Toen Amerikaans president Trump naar het rampgebied kwam, werd hij door sommigen genegeerd.

Gesponsorde artikelen