Na de Panama Papers, de Bahama’s Leaks: voormalig Eurocommissaris vergeet offshore te melden

Dat Panama niet het enige belastingparadijs ter wereld is, zo veel was duidelijk. Dat de Caraïbische Bahama’s nu aan beurt zijn, is dan ook geen verrassing. Maar in het lijstje met offshorehouders dat nu opgedoken is, de zogenaamde ‘Bahama’s Leaks’, duikt voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes op. Diens advocaat zegt aan Knack dat het offshorebedrijfje nooit van de grond gekomen is.

Net zoals met de Panama Papers zijn er rond de Caraïbische eilandengroep de Bahama’s documenten opgedoken die het bestaan van 175.000 offshorebedrijfjes aan het licht brengen. De belangrijkste naam die daarin voorkomt is die van voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes. Zij beweert dat er niets aan de hand is.

Het is al de tweede keer op korte tijd dat een er bij een lek miljoenen documenten in handen van journalisten komen. Bij dit specifieke lek, ‘De Bahama’s Leaks’, kwamen 1,3 miljoen documenten terecht bij journalisten van Le Soir, Knack en De Tijd. Kroes’ naam is de bekendste. De Nederlandse zou aan het hoofd gestaan hebben van een vennootschap die ‘Mint Holdings’ heet.

Nooit operationeel

Zij blijkt van 2000 tot 2009 directeur te zijn geweest van de vennootschap Mint Holdings op de Bahama’s. Kroes’ advocaat zegt aan Kristof Clerix van Knack dat het bedrijfje nooit operationeel geworden is. Haar naam had daarom al veel sneller van het register moeten verdwijnen. Pittig detail: als Eurocommissaris moest Kroes sowieso melden dat ze aan het hoofd van een bedrijf stond.

Naar aanleiding van de Panama Papers werden verschillende fraudedossiers opgestart. Of dat bij Kroes ook het geval is, valt nog af te wachten.

Meer
Lees meer...