Na de wolf nieuw wild beest gespot in Vlaanderen: de Europese lynx

Na de wolf nieuw wild beest gespot in Vlaanderen: de Europese lynx

Er werden de jongste tijd verschillende wolven waargenomen in ons land en nu blijkt er een tweede zeldzaam dier in Vlaanderen rond te sluipen: de Europese lynx. Er werd al 25 jaar vermoed dat er lynxen zouden kunnen zijn in ons land, maar nu werd een exemplaar dus voor het eerst op beeld vastgelegd.

De beelden werden in november 2017 gemaakt door een politiepatrouille in de Limburgse gemeente Sint-Martens-Voeren. Bij Landschap vzw bevestigen ze nu dat het wel degelijk om een lynx ging. “Het dier dat in beeld komt, heeft alle kenmerken van een Europese lynx”, klinkt het. “Al 25 jaar zijn er vermeende waarnemingen van lynxen in de Ardennen-Eifel, in de Voerstreek en in het zuiden van Nederlands Limburg, maar nooit eerder kon het spook van het bos op beeld worden vastgelegd.”

De beelden werden op vrij grote afstand genomen en ook de kwaliteit is niet veel soeps. Daarom vroegen ze bij Landschap vzw de mening van internationale experten. “En die zeggen allemaal hetzelfde: dat het om een lynx zou gaan.”

istock

Geen aanvallen op mensen

Er bestaan geen berichten van lynxen die mensen aangevallen hebben. Bovendien trekken de dieren vaak op zichzelf rond en jagen ze vooral op hazen, reeën, gemzen, knaagdieren, kleine hoefdieren en hoendervogels. Het dier kan zo’n 1,3 meter lang worden.

In Groot-Brittannië hadden ze een tijdje geleden voorgesteld om wilde lynxen te introduceren op het eiland omdat de dieren er tot het jaar 700 in de natuur voorkwamen. Veel experts zagen dat niet zitten omdat de dieren heel wat schapen en andere boerderijdieren zouden doodbijten.

Het filmpje van Landschap vzw:

Gesponsorde artikelen