Na drones hebben nationale parken nieuwe vijand: graffitikunstenaar verpest de prachtige landschappen

Vandalisme in nationale parken is helaas niet nieuw, maar de laatste trend richt bijzonder veel schade aan. Een vrouw heeft de woede van de sociale media over zich getrokken door in verschillende parken het landschap met een graffititekening te gaan verpesten. Ook de leiders van de parken zitten met de handen in het haar, want hoe ga je graffiti opruimen zonder het landschap nog meer te beschadigen?

De meeste bezoekers van nationale parken willen de tekeningen zo snel mogelijk weer weg, maar dat zal niet eenvoudig worden. Zandstralen bijvoorbeeld, waarbij tegen hoge druk korrels op een oppervlak worden geblazen, kunnen nog meer schade aanrichten. Een andere mogelijkheid is de hulp van chemische stoffen, maar je begrijpt waarom niemand staat te springen om zo’n producten in de meest ongerepte stukjes natuur van de Verenigde Staten te gebruiken.

Zenuwslopend werk

Momenteel worden verschillen chemische materialen getest om na te gaan hoe ze de verf los kunnen maken zonder de rotsen te beschadigen. Vervolgens zal de tekening gespoeld worden met veel heet water onder hoge druk. En tot slot moet ieder laagje verf worden weggeschraapt met plastic spatels die we in de keuken gebruiken. Het wordt dus een zenuwslopend werkje. “Dat proces zullen ze blijven herhalen tot ze alle verf verwijderd hebben of tot wanneer het niet meer gaat”, zegt de woordvoerder van de nationale parken.

In totaal zullen acht parken in Californië, Colorado, Utah en Oregon zo’n schoonmaakoperatie nodig hebben en het valt nog niet in te schatten hoeveel dat zal kosten. Bovendien zal het nog een hele tijd duren vooraleer het werk achter de rug is. In Crater Lake National Park ligt immers al sneeuw en een rotstekening van een vrouw met blauw haar is momenteel bedekt met ijs. Pas volgende zomer zullen ze hier aan de slag kunnen.

Verdachte is jonge vrouw

De politie heeft intussen ook een verdachte. De 21-jarige Casey Nocket is door de parken geïdentificeerd als de jonge vrouw die al haar werken ondertekend met ‘creepytings’. De dader heeft zich dan misschien wel artistiek willen uiten, op de sociale media reageren mensen woest wanneer ze de beelden zien. Foto’s van haar ‘schilderijen’ zijn op Instagram en Tumblr gepubliceerd. Onder de getroffen nationale parken ook enkele hele beroemde zoals Yosemite, Death Valley, Zion National Park en Rocky Mountain.

Soms niet te verwijderen

Op sommige plaatsen is Casey niet de enige graffitikunstenaar die zich wilde vereeuwigen. “Hoewel mensen weten dat ze het niet horen te doen, doen ze het toch van zodra iemand anders ermee begint”, zegt Jason Theuer van het Californische park Joshua Tree. Soms is het vrijwel onmogelijk om de graffiti te verwijderen, vooral in de buurt van andere, oudere rotstekeningen. In dat geval zijn de rangers verplicht de verf te laten staan.

Parkbeheerders raden bezoekers ook aan om altijd een seintje te geven wanneer ze een tekening zien en niet te proberen om ze zelf op te ruimen. Onder het oppervlak kunnen immers nog archeologische sleutels zoals microfossielen verborgen zitten en die kunnen door chemische stoffen beschadigd raken. Al hopen rangers vooral dat mensen gaan inzien dat graffiti in een nationaal park echt niet kan.

(Bronnen: Mashable, Twitter)

Meer
Lees meer...