Na Google komt ook Apple met features om je van je smartphoneverslaving af te helpen

Na Google komt ook Apple met features om je van je smartphoneverslaving af te helpen

Nu maandag vindt de jaarlijkse ‘Worldwide Developers Conference’ van Apple plaats. Daar stelt het technologiebedrijf z’n strategie voor het komende jaar voor en ‘teasen’ ze ook enkele nieuwe ambities op het gebied van hun software.

Het is een beetje de omgekeerde wereld: terwijl je van techgiganten zoals Google en Apple zou verwachten dat ze met updates komen waarmee hun gebruikers zich nog meer vastklampen aan hun smartphones, doen de bedrijven tegenwoordig precies het omgekeerde. Google kondigde recent enkele nieuwe features aan die je zouden helpen om de gebruikstijd van je smartphone beter te beheren. Op YouTube introduceerde Google bijvoorbeeld een ‘Take-a-break feature’ die zegt wanneer je best even stopt met kijken.

‘Digital Health’

De nieuwe tool waarmee Apple vermoedelijk naar buiten zal komen heet ‘Digital Health’. Met die tool kan je als gebruiker zien hoeveel tijd je spendeert op je smartphone en ook specifieker binnen bepaalde applicaties. Op zich kan je die details nu ook al bekijken in de instellingen maar het lijkt erop dat Apple ze meer prominent en gedetailleerder zal voorstellen.

Tony Fadell, een voormalig medewerker bij Apple, zei eerder al in een interview dat het tijd wordt dat mensen leren beseffen hoe ze met digitale media omgaan. “We moeten leren begrijpen dat de iPhone zelf de koelkast is en niet de verslaving.” En daar zou de tool waarmee Apple je in detail toont op welke applicatie je hoeveel tijd verspeelt bij kunnen helpen.

Goede marketingstrategie?

Hoewel het op het eerste gezicht niet zo slim lijkt om als technologiebedrijf je gebruikers te helpen om jouw producten minder te gebruiken, kan je het ook anders bekijken. Het is misschien net een heel doordachte marketingstrategie. Wanneer mensen over de nieuwe tool ‘Digital Health’ te horen krijgen, gaan ze misschien net sneller een iPhone kopen dan een andere smartphone omdat ze denken dan minder tijd op de smartphone door te brengen.

Hoe je het ook draait of keert, zijn we niet zo goed als allemaal een beetje vergroeid geraakt met misschien wel de ‘populairste’ verslaving van het moment: de smartphone? En zal een tool die je daar nog eens mee confronteert echt helpen om ons gebruik te minderen? Dat is nog af te wachten.

iStock

Gesponsorde artikelen