Na het spoor wil nu ook de post op 10 oktober staken

Na het spoor wil nu ook de post op 10 oktober staken

ACOD Post, de socialistische overheidsvakbond van Bpost, wil net als ACOD Spoor dat de postbodes op 10 oktober staken. De vakbonden zijn vooral misnoegd na de voorzichtige uitspraken van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) over een eventuele privatisering van overheidsbedrijven. Of het effectief tot een staking bij de post komt, is nog niet zeker.

Ook ACOD Post dient nu een stakingsaanzegging in voor 10 oktober. “Het is de bedoeling om aan de regering duidelijk te maken dat we het niet eens zijn met haar plannen met betrekking tot privatisering en pensionering”, zegt algemeen secretaris Jean-Pierre Nyns aan persbureau Belga. Toch is het nog niet zeker of er effectief tot een staking zal komen: “Dat moeten we nog bekijken.”

De Franstalige afdeling van ACOD Post reageert feller. “Er zal die dag waarschijnlijk geen postbedeling zijn”, zegt afgevaardigde Pascal Decouttere. “Dit is een waarschuwingsschot. We willen de federale regering duidelijk maken dat we niet akkoord gaan met die manier van werken.”

Oproep van Spoor-vakbond

De vakbondsafdeling ACOD Spoor liet al weten dat er in het najaar acties komen in de hele openbare sector en riep op tot een 24-urenstaking op 10 oktober. De vakbond wil naar eigen zeggen protesteren tegen het “rechtse regeringsbeleid, gericht op de afbouw van de openbare diensten”. “Regeringspartijen doen denigrerend over de inzet van het personeel en zetten bewust een beeldvorming van profiteurs en prutsers op”, klinkt het.

Gesponsorde artikelen