Na het terugblikken het vooruitblikken: naar deze 34 series kijken we alvast uit in 2020

2019 werd het jaar van afscheid nemen. Naast Game Of Thrones kwamen onder andere ook The Big Bang Theory, Orange Is The New Black, You’re The Worst, Mr. Robot en Crazy Ex-Girlfriend tot een einde, om maar enkele titels te noemen. In 2020 wacht ons al het afscheid van onder andere BoJack Horseman, The Good Place en Homeland, maar er is ook meer ruimte dan ooit voor nieuwkomers. Er staat wel één ding vast: er wordt tegenwoordig zoveel gemaakt dat niemand alles nog kan zien, wat een voorafgaande selectie steeds belangrijker maakt. Er zullen in de loop van het jaar ongetwijfeld nog heel wat verrassingen uit de kast komen vallen, maar dit zijn de reeksen waar we op dit moment al naar uitkijken, waaronder ook de eerste echte Belgische Netflix Original.

1. Messiah (Netflix) – 1 januari

Rust is een term die niet meer bestaat in televisieland. 1 januari zullen we al aan de bak moeten, want dan verschijnt Messiah, een reeks over een CIA-agente die een interessant heerschap op het spoor komt. Wanneer hij zoveel aandacht krijgt dat hij de orde verstoort opent ze het onderzoek naar hem. Internationaal verzamelt hij volgelingen en geruchten doen de ronde dat de mysterieuze Messias ook wonderen kan verrichten. De grote hamvraag is natuurlijk: wie is deze man en is hij echt wie hij beweert te zijn? Omdat Netflix in deze nieuwe reeks een Messias opvoert, liggen ze al onder vuur voor de start van de reeks, maar zij weten ook: slechte reclame is ook reclame.

2. Spinning Out (Netflix) – 1 januari

Op familiefeesten zal je ons dus niet zien, want ook Spinning Out start op de eerste dag van het jaar op Netflix. De serie volgt kunstschaatster Kat Baker (Kaya Scodelario) wiens carrière voorblij lijkt na een val, tot ze de kans krijgt om in duo verder te schaatsen met haar collega Justin (Evan Roderick), maar daarvoor moet ze wel haar angsten weten te overwinnen.

3. Dracula (Netflix) – 4 januari

Ze beginnen er stevig aan op Netflix, want enkele dagen later pakken ze al uit met Dracula. Klinkt onnozel en belegen, maar we gaan toch maar eens kijken, want deze mini-serie komt van de makers van Sherlock. “Terwijl we erover spraken als een grap, begonnen we ideeën te krijgen die we heel goed vonden”, lichtte Steven Moffat toe tijdens de première van de reeks. Een driedelige horrorreeks is het gevolg.

4. The Outsider (HBO/Play) – 12 januari

Een weekje later begint HBO er ook aan met een nieuwe op een roman van Stephen King (wie anders?) gebaseerde show. De reeks werd geregisseerd door Jason Bateman (Ozark) en Andrew Bernstein en draait om een politierechercheur (Ben Mendelsohn) die het verminkte lichaam van een elfjarige jongen vindt in de bossen terwijl hij nog volop in het rouwproces zit om het verlies van zijn eigen zoon.

5. The New Pope (HBO/Play) – 13 januari

Drie jaar na het schitterende The Young Pope met Jude Law in de rol van nagel aan de doodskist van het Vaticaan is Paolo Sorrentino (de regisseur van La Grande Bellezza en Youth) terug met een reeks die volledig geschreven en geregisseerd werd door hemzelf. Over de plot hangt nog een mysterieuze waas, maar dat zal het des te leuker maken om het allemaal zelf te ontdekken. Naast de vertrouwde cast (Jude Law en Céclile de France zijn weer van de partij) spelen ook John Malkovich (als de nieuwe paus), Sharon Stone én Marilyn Manson rollen in de reeks.

6. Grace And Frankie (Netflix) – 15 januari (S6)

Netflix

Het onsterfelijke duo Jane Fonda (82) en Lily Tomlin (80) spelen nu al zes seizoenen Grace And Frankie en hebben de daarmee de langstlopende komische reeks op Netflix op hun naam staan. De reeks die Grace en Frankie oorspronkelijk neerzette als twee tot elkaar veroordeelde tegenovergestelden liet de twee uitgroeien tot de beste vriendinnen. Hierna komt er nog een zevende seizoen, maar daarna is het wel echt afgelopen.

7. Little America (AppleTV+) – 17 januari

De eerste shows van AppleTV+ zijn gelanceerd, maar het gevoel dat ze voor een grote ommekeer hebben gezorgd hebben we nog niet. Het is allicht niet deze anthology reeks (elke aflevering heeft een ander verhaal) over migratie die daarvoor gaat zorgen, maar ze ziet er wel sympathiek uit en dat is ook al iets waard.

8. Sex Education (Netflix) – 17 januari (S2)

Netflix

Al heel wat nieuwe titels in dit overzicht dus, maar gelukkig mag deze frisse wind uit 2019 ook nog terugkeren. Het wordt een fijn weerzien met Otis en Maeve die sekstherapie geven op school.

9. Ares (Netflix) – 17 januari

Nog op diezelfde dag verschijnt eveneens de eerste echte Netflix Original uit Nederland. De reeks draait om Rosa en Jacob, die in een studentenvereniging in Amsterdam terecht komen. Al snel blijkt die uiteraard niet te zijn wat ze ervan verwacht hadden.

10. Avenue 5 (HBO/Play) – 19 januari

Avenue 5 is een nieuwe reeks van de man achter Veep. Het is een komische reeks die zich afspeelt 40 jaar in de toekomst. Ruimtetoerisme is niet langer een droom, maar een groeiende, harde en vooral lucratieve business. In de serie volgen we de kapitein en crew van een luxueus cruiseschip in de ruimte waar technische moeilijkheden aan boord zorgen voor onverwachte gebeurtenissen en vooral misnoegde passagiers. De hoofdrol is voor Hugh Laurie.

11. Curb Your Enthusiasm (HBO/Play) – 19 januari (S11)

HBO

Dezelfde avond begint het nieuwe seizoen van Curb Your Enthusiasm, het tweede seizoen sinds de wedergeboorte van de reeks in 2018. Allicht krijgen we gewoon meer van hetzelfde: misverstanden en Larry David die zich dood ergert. We zouden niets anders willen.

12. Chilling Adventures Of Sabrina (Netflix) – 24 januari (S3)

Per seizoen lijkt Chilling Adventures Of Sabrina donkerder en enger te worden dan het seizoen daarvoor. In het vorige seizoen volgde Sabrina haar dark side al, maar de makers beloven dat het derde seizoen nog grimmiger en enger wordt dan zijn voorganger. In het derde seizoen zal het zelfs zo ver komen dat Sabrina naar de hel afzakt om daar naar Nick te gaan zoeken. De reeks wordt trouwens stilaan één van de sterkhouders van Netflix, want een vierde seizoen is ook al bevestigd.

13. BoJack Horseman (Netflix) – 31 januari (S6B)

Netflix

Het eerste deel van het laatste seizoen van BoJack Horseman hebben we al te zien gekregen. Daarin kregen we het verhaal van BoJack in de afkickkliniek en een verzameling verhalen die zijn verslaving hebben bewerkstelligd. Het einde van deze reeks doet ons pijn, maar we hopen alvast dat het – in de geest van de reeks – geen happy end zal zijn.

14. Homeland (Showtime) – 9 februari (S8)

Homeland is ook één van de shows die in 2020 tot een einde komen. Op het einde van het vorige seizoen konden we zien dat Carrie er niet goed aan toe was nadat ze maandenlang gevangen was gehouden door Rusland. In dit laatste seizoen wil Saul ondanks die omstandigheden Carrie meenemen naar Afghanistan, waar hij als Veiligheidsadviseur van de President moet onderhandelen met de Taliban. Waar en wanneer de reeks bij ons te zien zal zijn, is nog niet duidelijk.

15. Narcos: Mexico (Netflix) – 13 februari (S2)

Netflix

Toen Narcos na drie seizoenen tot een einde kwam betekende dat niet meteen het einde van de reeks. Behalve Colombia liggen er wereldwijd nog druggerelateerde verhalen te wachten om te vertellen. Netflix koos er Mexico uit en maakte een soort spin-off die de fans van het origineel zeker niet zal teleurstellen.

16. High Fidelity (hulu) – 14 februari

High Fidelity wordt een tiendelige reeks van een boek waar ook al een film van gemaakt is. Ja, soms vragen wij ons ook af of de inspiratie nu echt helemaal op is, maar in dit geval kijken we er wel naar uit, want het originele boek is van de hand van Nick Hornby en draait rond twee eigenaars van een platenzaak die hun dagen vullen met het spuien van muzikale weetjes tegen elkaar en het zich verheven voelen boven hun klanten. Eén van hen is daarnaast ook geobsedeerd door lijstjes. Als er iets van de fun van het boek en de gelijknamige film (2000) overgebleven is in de serie willen we dit niet missen. De hoofdrol is deze keer voor Zoë Kravitz.

17. Better Call Saul (AMC/Netflix) – 23 februari (S5)

AMC

In het vorige seizoen van de reeks die zich in het universum van Breaking Bad afspeelt werd Jimmy McGill herboren als Saul Goodman. In het vijfde seizoen moet hij proberen om zijn naambekendheid als een advocaat die het niet zo nauw neemt met de wet verspreid te krijgen bij de ‘juiste’ cliënten. Nadat 2019 een Better Call Saul-loos jaar was kijken we hier weer heel erg naar uit. Normalerwijze is de reeks bij ons wekelijks te volgen op Netflix.

18. Little Fires Everywhere (hulu) – 18 maart

Wie geen boekenlezer is, kent Celeste Ng waarschijnlijk niet, maar haar Little Fires Everywhere was een sensatie op de bestsellerlijsten en wordt nu een minireeks op hulu. De reeks gaat over de familie Richardson, wiens huis afbrandt. De familie denkt dat de brandstichter hun jongste zusje Izzie is, maar is dat ook wel zo? De hoofdrollen zijn weggelegd voor Reese Whiterspoon en Kerry Washington en ze zullen ook samen produceren.Celeste Ng zelf is ook betrokken bij de ontwikkeling van de serie.

19. Normal People (hulu) – nog onduidelijk wanneer

hulu

Boeken blijven een belangrijke inspiratiebron, want ook Normal People wordt door hulu tot een televisiereeks bewerkt. Dat boek van Sally Rooney is dezer dagen in zowat ieder eindejaarslijstje terug te vinden, en terecht. Die reeks spitst zich toe op de diepe band tussen Marianne en Connell, die in dezelfde buurt opgroeiden. En ook in dit geval maakt Sally Rooney ook zelf deel uit van de writer’s room.

20. Westworld (HBO/Play) – eerste helft van het jaar (S3)

Het eerste seizoen van Westworld was redelijk briljante televisie, het tweede seizoen was zo ingewikkeld dat het nog steeds het voorwerp van spot is. Intussen zijn er al enkele teasers voor het derde seizoen verschenen en die zien er toch weer erg goed uit. De makers hebben beterschap beloofd én Aaron Paul (Jesse Pinkman uit Breaking Bad) heeft de cast vervoegd, dus wij schrijven de reeks nog zeker niet af.

21. The Peripheral (Amazon Prime) – nog niet bekend wanneer

Ondertussen is het duo dat achter Westworld zit ook aan de ontwikkeling van een nieuwe reeks bezig, voor Amazon. De reeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Gibson uit 2014. De show zal draaien rond Flynne Fisher, een vrouw die in de nabije toekomst leeft en opmerkt dat technologie de maatschappij heel subtiel aan het veranderen is. Dan ontdekt ze een verborgen connectie met een andere realiteit.

22. The Sandman (Netflix) – nog niet bekend wanneer

DC Comics

The Sandman zou het duurste DC-project tot nu toe zijn. De reeks wordt gebaseerd op de stripreeks van Neil Gaiman, die met Good Omens en American Gods ook al ander werk van zijn hand bewerkt zag voor televisie. In The Sandman maken we kennis met Morpheus, heerser over de droomwereld, die na 70 jaar gevangenschap vrijkomt. In de reeks zijn verschillende mythologische figuren en echt bestaande historische figuren verwerkt.

23. Hollywood (Netflix) – verwacht in de lente

Ryan Murphy is één van de grote namen die dezer dagen exclusief aan de slag is voor Netflix. De bedenker van onder andere Glee, Pose en American Horror Story leverde voor Netflix dit jaar zijn eerste nieuwe show af: The Politician, en hoewel de meningen daarover verdeeld waren vonden wij die reeks best te pruimen. Murphy werkt ondertussen aan nog een pak projecten waarvan Hollywood momenteel het meest concrete is. Hij beschrijft de reeks zelf als “een liefdesbrief aan de gouden tijd in Tinseltown.”

24. Snowpiercer (TNT/Netflix) – ergens in de lente

In 2013 kwam er een bijzondere Zuid-Koreaanse film in de zalen van Bong Joon-ho, de man die ons dit jaar Parasite schonk. Snowpiercer was gebaseerd op een graphic novel en verbeeldde een heuse klassestrijd aan boord van een trein. De overblijvende burgers waren immers verplicht om aan boord van die trein te blijven, want de mensheid had de strijd tegen de opwarming van de Aarde verloren en leefde nu al zeven jaar in een nieuwe ijstijd. Aan de reeks wordt intussen al heel lang gewerkt, maar als we de mensen van TNT mogen geloven is Snowpiercer nu helemaal klaar en zijn ze er ook zeer tevreden met het resultaat. De reeks werd immers al vernieuwd voor een tweede seizoen. Buiten de Verenigde Staten en China zal Netflix voor de distributie instaan. Bij ons zou de titel dus ergens in de lente op Netflix te zien moeten zijn.

25. Hunters (Amazon Prime) – nog onduidelijk wanneer

Nu komen we bij de reeksen waarover voorlopig nog niet zo veel geweten is, maar wat we wel al weten over Hunters doet ons erg naar deze uitkijken: Al Pacino speelt een Nazi-jager en het belooft een bloederige bedoeling te worden. Echt, meer hebben we niet nodig.

26. The Boys (Amazon Prime) – ergens in de zomer (S2)

Het doet denken aan die andere reeks van Amazon Prime die een frisse wind was in het voorbije jaar en in het superheldengenre. The Boys draait immers om een aantal superhelden die hun krachten misbruiken. Laat dat nu precies zijn waar wij op zaten te wachten. De eerste beelden van het tweede seizoen zijn intussen vrijgegeven.

27. Mrs. America (hulu) – nog onduidelijk wanneer

hulu

En als Cate Blanchett naar televisie komt, dan wij ook. Zij zal de hoofdrol spelen in Mrs. America. In die reeks speelt zij Phyllis Schlafly, een oerconservatieve en polariserende activiste en advocate die bekend stond als tegenstander van het feminisme. Het zal ons zeer benieuwen wat Cate Blanchett zal doen in die rol, maar van één ding zijn we zeker: dat kan niet verkeerd lopen.

28. First Ladies (Showtime) – nog onduidelijk wanneer

Deze reeks vertelt de verhalen van enkele First Ladies van de Verenigde Staten. Melanie Trump staat voorlopig niet op het programma, maar aan Eleanor Roosevelt, Betty Ford en Michelle Obama worden alvast wel afleveringen gewijd. Verder is er weinig informatie bekend, behalve dat Michelle Obama gespeeld zal worden door Oscarwinnares Viola Davis.

29. Industry (HBO/Play) – nog onduidelijk wanneer

HBO

Deze reeks waar hard aan gewerkt wordt bij HBO zal zich richten op de financiële wereld en het tradersmilieu in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Wat voor reeks het wordt, is nog niet helemaal duidelijk, maar bij de regisseurs viel alvast één naam op: Lena Dunham zou de eerste aflevering van Industry regisseren.

30. Into The Night (Netflix) – nog onduidelijk wanneer

Hij komt er nu echt aan: de eerste echte Belgische Netflix Original. Het gaat om een zesdelige reeks die zich afspeelt in een wereld waarin – na een kosmische ramp – biologisch leven niet langer vatbaar is. De serie krijgt een internationale cast met acteurs en actrices uit België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Rusland en Turkije. Voor de regie tekenen Inti Calfat en Dirk Verheye, twee regisseurs die uit de reclamewereld komen, maar die de overstap naar fictie maakten met de Eén-reeks Over Water.

31. Love, Simon (Disney+) – nog onduidelijk wanneer

2020 wordt eveneens het jaar waarin Disney+ (naar alle waarschijnlijkheid) in België beschikbaar zal raken. Vooralsnog hebben we niet heel veel gezien in hun aanbod dat ons naar een abonnement doet grijpen, maar naar deze Love, Simon kijken we wel uit. De reeks speelt zich af in hetzelfde universum als de film uit 2018 (over de homoseksuele tiener Simon Spier) en heeft ook zijn twee originele scenaristen mee aan boord gehaald.

32. Perry Mason (HBO/Play) – nog onduidelijk wanneer

HBO

Het wordt een fijn weerzien met Matthew Rhys. Na zijn hoofdrol in The Americans zal hij te zien zijn als Perry Mason, een strafrechtadvocaat in het Los Angeles van de jaren dertig. Het is niet de eerste keer dat de romans van Erle Stanley Gardner bewerkt zullen worden, maar de combinatie van HBO en Matthew Rhys boezemt ons vertrouwen in.

33. Space Force (Netflix) – nog onduidelijk wanneer

Als we Trump ergens dankbaar voor moeten zijn, dan is het wel omdat hij Steve Carrell en Greg Daniels het idee heeft gegeven voor hun nieuwe reeks. Space Force kiemde immers toen Trump zijn idee lanceerde voor het uitbouwen van een ruimteleger. De reeks is in goeie handen, want Greg Daniels is ook de bedenker en schrijver van reeksen als Parks And Recreation en The Office US.

34. The Walking Dead: World Beyond (AMC) – verwacht in de lente

The Walking Dead zou baat hebben bij een volledige reboot, denken we soms, en het is The Walking Dead: World Beyond die ons iets in die richting kan geven. Het is de tweede spin-off van The Walking Dead na Fear Of The Walking Dead dat bij ons te volgen is via Play. De reeks past in de strategie van AMC om een heleboel reeksen en films uit te bouwen in het universum van The Walking Dead. De makers hebben al laten weten dat de reeks zich zal richten op de eerste generatie die is opgegroeid in de Apocalyps en dat de hoofdpersonages twee vrouwen zullen zijn.

Gesponsorde artikelen