Na ‘Leaving Neverland’ doet de familie van Michael Jackson er alles aan om fans terug te winnen

Na ‘Leaving Neverland’ doet de familie van Michael Jackson er alles aan om fans terug te winnen

Nog voor ‘Leaving Neverland’ zijn première kende op Sundance, heeft de familie van Michael Jackson er alles aan gedaan om de documentaire tegen te houden. Nu de documentaire wereldwijd verspreid raakt, slaan ze een ander pad in om de fans aan het Michael Jackson Estate te binden.

Wie nog niet over Leaving Neverland gehoord heeft, moet de laatste weken zowat onder een steen gewoond hebben. De documentaire laat twee vermeende slachtoffers van Michael Jackson getuigen over het seksueel misbruik dat ze zeggen geleden te hebben. Vier uur lang duurt Leaving Neverland, en of je de getuigenissen van Wade Robson en Jimmy Safechuck nu gelooft of niet: de getuigenissen zijn verwoestend voor Michael Jackson-fans.

Pedofilie-beschuldigingen

Niet alleen voor de fans: ook voor de erfgenamen van Jackson is de docu een slag in het gezicht. Nieuw zijn de beschuldigingen over pedofilie niet. Daar gaat de documentaire ook op in. Maar zonder weerwoord en zonder Jackson die er niet meer is om zich te verdedigen, noemen ze de documentaire vooral eerroof. Dat het Michael Jackson Estate niet blij is met de film, kunnen we dus gerust een understatement noemen.

Dat resulteert nu onder andere in een charme-offensief naar het publiek en de fans van Jackson toe, die de King of Pop bleven steunen doorheen twee processen en nu ook na zijn dood. Zo kan je de komende weken op YouTube gratis naar de Michael Jackson-concerten Live in Bucharest en Live at Wembley kijken. Wie zin heeft, kan dus gratis de Dangerous Tour herbekijken. Een mooie geste in ruil voor al de steun, zo lijkt het.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de makers van Leaving Neverland er makkelijk vanaf komen. Zo heeft HBO al een stevige rechtzaak aan z’n broek: de erfgenamen van Jackson beweren namelijk dat er contractbreuk gepleegd is. In de documentaire Leaving Neverland zijn er namelijk beelden te zien uit verschillende tours van Jackson, waar HBO rechten op heeft. Ze moesten voor verder gebruik echter wel een waarschuwing geven aan The Michael Jackson Estate, wat niet zou gebeurd zijn.

Financing Neverland

Leaving Neverland is een beklijvende documentaire, met één groot probleem. De docu laserfocust op de getuigenissen van Safechuck en Robson, twee volwassenen die Jackson ooit nog verdedigd hebben. Waar de waarheid ligt, zullen we dus nooit honderd procent zeker zijn. Maar alle beschuldigingen van geldklopperij kunnen in twee richtingen gedraaid worden.

Net zoals Robson en Safechuck rechtzaken lopen hebben tegen The Michael Jackson Estate, en dus geld kunnen overhouden aan de zaak, zit er voor de erfgenamen van Jackson namelijk ook een financieel kantje aan de beschuldigingen. Verschillende radiostations in Canada kondigden al aan dat ze Jacksons muziek niet meer zullen draaien. Ook in ons land stelde Radio 2 dat ze meer context zullen geven bij muziek van Jackson.

Wie zelf een mening wil vormen over Leaving Neverland kan dat deze vrijdag op Canvas. Zij zenden de documentaire integraal uit.

Gesponsorde artikelen