Na maanden ja-neen-toch-misschien: Johan Van Overtveldt (N-VA) verhuist naar Mechelen en duwt de lijst

Na maanden ja-neen-toch-misschien: Johan Van Overtveldt (N-VA) verhuist naar Mechelen en duwt de lijst

Het was al een paar keer ‘uitgelekt’, het nieuws van z’n verhuis. En telkens ontkende Johan Van Overtveldt (N-VA) in alle talen. Maar nu geeft hij toch toe: hij verhuist naar Mechelen. Alleen niet om de lijst te trekken en Bart Somers (Open Vld) uit te dagen, maar wel om te duwen. 

N-VA zendt z’n zonen uit. Mechelen krijgt er een nieuw N-VA-boegbeeld bij, want minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verhuist naar de tweede stad van de provincie Antwerpen. Hij woont nu nog in Kapellen, in de rand van Antwerpen. Maar daar zijn de N-VA-boegbeelden dik gezaaid en in Mechelen was de spoeling wat dun. Het plan was dus al langer om de kopstukken beter te gaan ‘spreiden’ over de provincie.

Alleen gaat de N-VA hem niet overmoedig uitspelen, hij wordt geen lijsttrekker, maar lijstduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dat past beter bij het profiel dat de partij ziet voor Van Overtveldt: de hard werkende minister die degelijk beleid maakt. Dan kan je niet plots gaan beweren ook nog burgemeester van Mechelen te willen worden.

Geen confrontatie met Somers

Bovendien is de concurrentie sterk: coalitiepartners Open Vld en Groen zitten samen met N-VA in de meerderheid in Mechelen, en Bart Somers is hun kopman en burgemeester. Die daag je niet zomaar uit. Van Overtveldt moet vooral zorgen dat hij deze legislatuur nog zijn grote trofee binnenhaalt: de verlaging van de vennootschapsbelasting. In die zin is het federale slagveld veel belangrijker voor de N-VA’er dan straks de Mechelse gemeenteraad.

Inhoudelijk lijkt Van Overtveld ook het identiteitsthema te willen claimen. “De N-VA heeft in de huidige bestuursperiode mee het verschil kunnen maken. Mechelen is een bijzonder aangename en veelzijdige stad. Dat neemt niet weg dat er ook pijnpunten zijn. We mogen niet blind voor zijn voor het feit dat een stad als Mechelen steeds meer geconfronteerd wordt met inburgerings- en samenlevingsproblemen. Op dat vlak is er nog werk aan de winkel”, zegt de minister in Gazet van Antwerpen.

Gesponsorde artikelen