Na Shazam neemt Apple analyticsdienst Asaii over waarmee ze willen binnendringen in platenindustrie

Na Shazam neemt Apple analyticsdienst Asaii over waarmee ze willen binnendringen in platenindustrie

Apple heeft het Amerikaanse bedrijf Asaii overgenomen dat analyticsdiensten aanbiedt voor muziekdata. Asaii heeft onder andere een Discover-dienst op basis van machinelearning om opkomende artiesten te identificeren. Daarmee lijkt het alsof Apple zich in de platenindustrie zal moeien.

Apple heeft het analyticsbedrijf Asaii overgenomen. Dat meldt de muziekwebsite MusicAlly. Toch moesten de Asaii-medewerkers niet opstappen. Zo hebben velen van hen op hun LinkedIn-profielen al aangeduid dat ze nu in dienst zijn bij Apple. Eerder maakte Asaii bekend dat hun dienstverlening op 14 oktober zou stoppen. Volgens geruchten zou Apple voor de overname van het bedrijf minder dan honderd miljoen dollar hebben betaald.

(Sinds kort experimenteert Spotify met gepersonaliseerde suggesties in officiële afspeellijsten.)

Bedoeld voor platenlabels

Asaii vermeldt ook officieel op zijn website dat de Discover-dienst overgenomen wordt door Apple. De Discover-dienst is eigenlijk vooral bedoeld voor platenlabels. Dankzij de dienst wordt het onder andere mogelijk om informatie over een artiest te verkrijgen en op basis van machine learning suggesties te ontvangen over artiesten die “binnen tien weken in de hitlijsten zullen verschijnen”. Daarmee wordt Apple Music nog belangrijker als speler binnen de muziekwereld.

Daarnaast is er onder andere een app die kan worden ingezet door bedrijven om aanbevelingen te geven, algoritmische afspeellijsten te genereren en fraude te bestrijden.

(Apple Music is in de wagen te beluisteren via Android Auto, hun directe concurrent.)

Concurrentiestrijd tegen Spotify

Onlangs nam Apple nog de trackherkenningsdienst Shazam over. In september raakte die overname afgerond. De advertenties werden uit de app verwijderd. Spotify, de concurrent van Apple Music, maakte onlangs bekend dat ook artiesten toegelaten zullen worden die niet aan een label zijn verbonden. Zij krijgen dan direct de inkomsten die ze via het platform genereren. Daarmee wordt ook Spotify in feite een uitgever van muziek.

Ook bij Spotify nemen ze regelmatig bedrijven over, zoals in 2017 het Franse machinelearningbedrijf Niland.

(Wij luisterden op de SuperNova-techconventie naar Shazam-oprichter Philip Inghelbrecht.)

Gesponsorde artikelen