Na Twitter en Meta wil ook Amazon duizenden mensen op straat zetten

De e-commercegigant Amazon wil 10.000 mensen ontslaan. Het bedrijf zou deze week al de ontslagronde op gang trekken. Dat meldt de New York Times.

Waarom is dit belangrijk?

De techgiganten komen tot de conclusie dat de glorieperiode die zij tijdens de coronacrisis beleefd hebben voorbij is. Door onder meer de lockdownperiodes waren we de voorbije twee jaar enorm afhankelijk van technologie. Veel techbedrijven hebben toen massaal veel mensen aangeworven. Nu stellen ze vast dat ze toen te optimistisch over de toekomst waren, met grootschalige herstructureringen als gevolg.

Het nieuws: na Twitter en Meta wil nu ook Amazon duizenden mensen de laan uitsturen. Dat meldt de New York Times.

  • Volgens de Amerikaanse nieuwssite gaat het over zo’n 10.000 medewerkers. Dat komt overeen met ongeveer met 3 procent van het aantal hoofdkantoorjobs in het bedrijf en minder dan 1 procent van het totale aantal werknemers.
  • Voorts zou Amazon deze week al starten met mensen te ontslaan.
  • Enkele bronnen van New York Times spreken over de grootste ontslagronde in de geschiedenis van het bedrijf.
  • Volgens diezelfde bronnen zullen de ontslagen vallen bij de sectie die verantwoordelijk is voor onder meer de technologie van spraakassistent Alexa, alsook bij de detailhandel en bij HR.
  • De nieuwssite merkt op dat de ontslagen er komen net voor de feestdagen, een periode waarin de e-commercereus doorgaans streeft naar stabiliteit. Dat toont aan in welke mate de slabakkende economie en de inflatie het bedrijf onder druk zetten om het mes te zetten in het personeelsbestand.

De details: de techbedrijven hebben gouden tijden beleefd tijdens de coronapandemie.

  • Tussen 2020 en 2022 waren we meer afhankelijk van techoplossing om te kunnen werken of in contact te blijven met vrienden en familie.
  • Dat had gedurende die jaren een positieve weerslag op de resultaten van die bedrijven, waardoor ze door een roze bril naar de toekomst keken. Resultaat: ze wierven massaal mensen aan. Amazon heeft zijn personeelsbestand in twee jaar tijd zelfs verdubbeld.

De ommekeer: nu is de coronacrisis grotendeels voorbij is, komen de techbedrijven tot de vaststelling dat ze de afgelopen twee jaar te optimistisch waren.

  • De jongste kwartaalresultaten spreken boekdelen. Heel veel techgiganten, waaronder Amazon, hebben slechter gepresteerd dan verwacht. In het afgelopen kwartaal boekte Amazon een nettowinst van 2,9 miljard dollar, minder dan de 3,2 miljard dollar gedurende dezelfde periode vorig jaar.
  • Enkele grote namen uit de techwereld hebben intussen toegegeven dat ze fouten hebben gemaakt. Mark Zuckerberg, CEO van Meta, schreef in een blogbericht eerder deze maand dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt . “Ik was te optimistisch over de groei, waardoor ik te veel mensen heb aangeworven”, aldus de topman.
  • Ook Jack Dorsey, de medeoprichter van Twitter, liet weten dat hij mee verantwoordelijk is voor de grootschalige ontslagronde bij het socialemediaplatform. “Ik realiseer me dat velen boos op me zijn. Ik ben verantwoordelijk voor waarom iedereen in deze situatie zit. Ik heb het bedrijf te snel laten groeien. Ik verontschuldig me daarvoor”

(as)

Meer
Lees meer...