Na VW nu Samsung: sterke vermoedens van ‘defeat devices’ in tv’s om goeie energielabels te halen

Televisietoestellen van Samsung wijken sterk af qua energiegebruik wanneer ze in “real world”-omstandigheden worden getest. De Europese Commissie is alvast een onderzoek gestart omdat er vermoedens zijn dat Samsung een ‘defeat device’ zou gebruiken om dat te bereiken. Zoals VW dus deed met z’n diesels.

ComplianTV, een door de EU-gefinancierde researchgroep, stelde vast dat tv’s van Samsung een pak minder energie gebruikten in het lab dan in het “echt”. Dat zou aan een feature liggen die “motion lighting” heet. Motion lighting reduces power consumption by reducing screen brightness when the picture on the screen is in motion, adverteert Samsung die feature. Wanneer de tv’s getest werden in omstandigheden voorgeschreven door het IEC (international electrotechnical commission) lieten ze inderdaad minder energieverbruik zien. Maar wanneer ComplianTV de toestellen testte, bleek dat helemaal niet het geval te zijn.

“Tested TVs gave the impression that they detected a test situation”

“The laboratories observed different TV behaviours during the measurements and this raised the possibility of the TV’s detecting a test procedure and adapting their power consumption accordingly. Such phenomenon was not proven within the ComplianTV tests, but some tested TVs gave the impression that they detected a test situation”, staat er in het rapport van ComplianTV.

Of: er is een sterk vermoeden dat ook tv-toestellen iets aan boord hebben dat hen toelaat te herkennen wanneer ze getest worden om zo de resultaten te beïnvloeden. Bij diesels werd in dat geval de motor “afgeknepen”, bij tv’s zouden de toestellen dan aan beeldkwaliteit gaan inboeten, onder meer door het beeld minder licht te maken.

Ook al ontdekt door Zweeds Energieagentschap

ComplianTV was trouwens niet de eerste om dat te ontdekken. Het Zweedse Energieagentschap stuurde vorig jaar blijkbaar al een brief naar de EU-Commissie met de melding dat “The Swedish Energy Agency’s Testlab has come across televisions that clearly recognise the standard film (IEC) used for testing. These displays immediately lower their energy use by adjusting the brightness of the display when the standard film is being run. This is a way of avoiding the market surveillance authorities and should be addressed by the commission.”

De Zweden noemen wel geen specifieke merken, maar de boodschap is duidelijk: ook zij ontdekten dat tv’s software aan boord hebben waarmee ze kunnen merken wanneer ze getest worden om zo hun energieverbruik te vervalsen.

De Britten ontdekten drie jaar geleden ook al gesjoemel en meldden dat aan de Commissie: “Some TVs have been pre-installed with default software settings that changed static video signals to dynamic ones, reducing luminance and power consumption. The purpose seems to be to pass the peak luminance measurement test and then reduce luminance (and power) to get a better energy label ranking when the on power is measured”.

In Amerika loopt al een onderzoek

Ook in de VS zijn ze momenteel bezig met een onderzoek naar “a curious anomaly with one manufacturer’s TV’s”. De National Resources Defence Council (NRDC) gaat daar nu ineens alle toestellen op de markt nog eens checken. Specifiek om te zien “of ze software hebben geïnstalleerd die de unieke signature van de tests kan detecteren om dan automatisch in een soort eco-mode te gaan terwijl dat bij normaal gebruik nooit zou gebeuren”.

Televisietoestellen staan in voor tot 10 procent van het elektriciteitsgebruik van gemiddelde consumenten volgens coolproducts, een coalitie van NGO’s die campagne voeren voor energievriendelijke huishoudtoestellen. Als je het elektriciteitsverbruik van heel Europa bekijkt, dan betekent dat wat tv’s daarvan gebruiken neerkomt op het totale stroomverbruik van Portugal en Zweden samen.

Maar niet alleen de consument wordt gerold door te denken dat zijn toestel minder gaat verbruiken; tv’s met een gunstig energielabel kunnen bijvoorbeeld gekocht worden met ecocheques, een voordeel dat vrijgesteld is van sociale bijdragen en belastingen.

Samsung ontkent

De researchers zeggen bovendien dat ze zich niet kunnen inbeelden dat defeat devices alleen bij tv-toestellen worden gebruikt om goeie energielabels te halen, maar ook in andere huishoudtoestellen worden gebruikt. Samsung ontkent dat het defeat devices in tv’s gebruikt en dat het voldoet aan de tests van de IEC. Maar we kijken hier wellicht aan tegen eenzelfde verhaal als bij de auto’s: hoe waarheidsgetrouw zijn die tests?

Meer
Lees meer...