Na zijn nieuwe “stunt” in Sydney: hoe compleet idioot is Kanye West?

Na zijn nieuwe “stunt” in Sydney: hoe compleet idioot is Kanye West?

Kanye West heeft tijdens een optreden in Sydney in Australië een nieuw dieptepunt bereikt: niet alleen weigerde hij minutenlang verder te spelen tot iedereen recht ging staan, hij stuurde ook nog z’n security guard in het volk om te zien of rolstoelpatiënten “geen komedie speelden”. Hij mag dan denken dat hij Jezus is, rolstoelpatiënten kan hij nog niet doen dansen.

Kanye West is momenteel in Australië en dat zullen ze daar geweten hebben. Wellicht ook al omdat hij Kim Kardashian bij zich heeft, die – om maar een paar dingen te noemen – een fitnesszaal in een hotel liet ontruimen om er alleen te kunnen zijn. Woensdag dachten we zelfs even dat Yeezus dood ging gaan: hij werd met veel drama naar het ziekenhuis gevoerd, waar artsen verwittigd waren dat “de popster op komst was met wat een hersenbloeding lijkt”.

Yeezus is groot, Yeezus is klein, Yeezus heeft hoofdpijn

Mensen die in de wachtkamer van de spoedafdeling zaten te wachten, vertelden achteraf hoe een leger bodyguards kwamen binnengestormd en iedereen naar buiten joegen. Ook het meeste personeel, onder wie verpleegsters en artsen, moest naar buiten. Ze zagen hoe de hiphop-reïncarnatie van Jezus op een stretcher werd binnengeduwd, met “een wit doekje op de rechterkant van zijn gezicht”. Maar achteraf bleek het om “hoofdpijn” te gaan, en drie uur later stond Kanye op het podium.

Daar stond Kanye gisterenavond ook, in de Qantas Credit Union Arena, toen hij halverwege Good Life ineens stopte met zingen en het publiek begon te verwijten dat het niet recht ging staan en niet genoeg danste.

“I can’t do this song, I can’t do this show until everybody stand up and dance”, meldde Kanye. Plus: “Unless you got a handicap pass and you get special parking and shit. I’m a gonna see you if you ain’t standing up, believe me, I’m very good at that.”

Al snel stond iedereen recht, op twee mensen na. Kanye weigerde echter te hervatten. Eén van de twee, een vrouw, wellicht onterecht beschaamd omdat ze het concert ophield, schroefde haar beenprothese uit en wuifde daarmee in de lucht. “Okay, you fine!” zei West toen hij dat zag. Maar er bleef nog altijd iemand zitten. “This is the longest I’ve had to wait to do a song, it’s unbelievable”, zei Kanye vanop het podium verwijtend. 

Pascal

Mensen in de zaal begonnen dan maar te roepen dat de man in kwestie in een rolstoel zat. West wou dat wel even zien. Hij stuurde zijn persoonlijke bodyguard Pascal Duvier de arena in om te checken dat de persoon in kwestie wel degelijk een rolstoelpatiënt was. En Duvier deed dat ook. Waarna hij zijn meester verslag ging uitbrengen op het podium en de voorste rijen West hoorden zeggen “He really is in a wheelchair?”

Het bleek wel degelijk geen geënsceneerde grap te zijn. In Melbourne een paar dagen eerder had West het op het podium ook al over mindervaliden. “I can’t go on with this song if there’s people in here sitting down unless y’all sitting down because y’all handicapped.”

Eén van de twee, een vrouw, wellicht onterecht beschaamd omdat ze het concert ophield, schroefde haar beenprothese uit en wuifde daarmee in de lucht. “Okay, you fine!” zei West toen hij dat zag.

“God chose me”

West liet in juli op het Wireless Festival in Londen nog tienduizenden fans in het midden van een optreden wachten terwijl hij een speech van een kwartier afstak op het podium over, nu ja, zichzelf en hoe slecht hij in de media behandeld wordt.

“I’m a designer. A musician. A manager. The media try to dishumanise  people who believe in themselves. What they’re saying the whole time is I’m not particularly serious. They take the idea of celebrity and make me feel like I’m stupid or something. Yet if you are creative and you want to create more, this is exactly what I’ve been fighting for… F**k whatever anyone thinks. It’s about Kanye’s dreams. They’re trying to control all of you …. “ was daar zijn conclusie.

De man die zich dit jaar dingen liet ontvallen als “When I think of competition it’s like I try to create against the past. I think about Michelangelo and Picasso, you know, the pyramids” en “God chose me. He made a path for me. I am God’s vessel” zegde zijn optreden in ons land en een hele Europese zaaltour in juni af omdat hij aan een nieuwe plaat aan het werken was. Achteraf bleek dat hij die tijd bijna helemaal spendeerde door te jetsetten met zijn Kim K. en zelfs bootje te varen met Justin Bieber.

Gesponsorde artikelen