Naast 112 wordt vandaag een nieuw noodnummer gelanceerd, maar je zal het niet altijd kunnen bellen

Naast 112 wordt vandaag een nieuw noodnummer gelanceerd, maar je zal het niet altijd kunnen bellen

De hulpdiensten bellen, dat kon je voorheen altijd via het nummer 112. Maar vanaf vandaag is er een nieuw noodnummer: 1722. Het nieuwe nummer zal dienen voor niet-dringende interventies en moet zorgen dat het nummer 112 niet overbelast raakt.

Voor alle duidelijkheid: het nummer 1722 is een nummer dat alleen maar geactiveerd zal worden als er extreme weersituaties voorvallen zoals een stevig onweer. Op die manier kunnen mensen die last hebben van wateroverlast of stormschade bij iemand terecht, maar blijft de lijn 112 vrij voor de echte noodsituaties.

Het is Binnenlandse Zaken die zal beslissen wanneer het nummer 1722 geactiveerd mag worden. Zij zullen zich baseren op de oranje of rode code van het KMI. Het nummer zal vanaf een uur voor de storm en tot vier uur na het onweer geactiveerd worden.

De maatregel komt er nadat vorig jaar iemand overleed tijdens een hevig onweer. De persoon in kwestie kon de hulpdiensten via het nummer 112 niet bereiken, omdat de lijn overbelast was door oproepen over niet-dringende interventies.

Gesponsorde artikelen