Left Right
scrollTop top

Naast ‘Stayin’ Alive’ van de Bee Gees, zou nu ook ‘La Macarena’ levens redden


Naast ‘Stayin’ Alive’ van de Bee Gees, zou nu ook ‘La Macarena’ levens redden

We kennen allemaal de grote hit van de Bee Gees, ‘Stayin’ Alive’. Je weet wel, het liedje dat het hartritme aangeeft tijdens een reanimatiepoging. Onderzoekers voerden een test uit bij meer dan honderd studenten, waaruit bleek dat ook de Spaanse favoriet La Macarena letterlijk levens kan redden. De monsterhit sluit aan bij Dancing Queen van Abba en Quit Playing Games van de Backstreet Boys. 

De onderzoekers vroegen 164 studenten om de levensreddende techniek uit te voeren op een mannequin gedurende een periode van twee minuten. Sommige studenten moesten La Macarena neuriën tijdens de reanimatie, de hit van Los del Rio. Anderen moesten een app gebruiken waarop een geluid stond met 103 slagen per minuut. De overige groep kreeg helemaal geen begeleiding.

Misschien niet meteen wat je verwacht, maar de La Macarena-groep staat op de tweede plaats. Ruim driekwart, 74 procent, van de studenten voerden reanimatie uit met de aanbevolen snelheid tussen 100 en 120 slagen per minuut. De tweede groep, met de app, deed het iets beter. Zij bereikten 91 procent in het doelbereik, maar ze waren wel trager om de eerste reanimatie uit te voeren. In laatste groep bleef slechts 24 procent van de tijd binnen de aanbevolen frequentie.

La Macarena, de monsterhit van Los del Rio

Beter kwaliteit van de reanimaties

De conclusie van de onderzoekers: “Zowel de app als het gebruik van La Macarena verbeterde de kwaliteit van de reanimaties door voldoende snelheid te verhogen, maar hoe hard je drukt op de borst. De app was effectiever, maar met een aanzienlijk beginvertraging.”

De resultaten van de onderzoekers van de Universiteit van Barcelona, Hospital Clinic Barcelona en Universitat Autonoma Barcelona werden gepresenteerd op het Euroanaesthesia-congres in Kopenhagen, Denemarken.

La Macarena wordt vergezeld door de ironische titel Stayin’ Alive van de Bee Gees in de lijst met nummers die kunnen helpen bij reanimatie. Abba’s ‘Dancing Queen’ en ‘Quit Playing Games (With My Heart)’ van de Backstreet Boys kunnen ook helpen.

Go save some lives!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810