Nachtelijke sessies in parlement, maar kans is klein dat zomerakkoord nog gestemd raakt dit jaar

Nachtelijke sessies in parlement, maar kans is klein dat zomerakkoord nog gestemd raakt dit jaar

Tot in de vroege uurtjes heeft het parlement zittingen gehouden van twee commissies, die van Financiën en Sociale Zaken. Want de meerderheid wil absoluut de hervormingen van het zomerakkoord nog gestemd krijgen dit jaar: de hervorming van de vennootschapsbelasting, de nieuwe effectentaks en ook de 500 euro onbelast bijverdienen. Alleen is het maar zeer de vraag of dat gaat lukken. Want er duiken nog allerlei obstakels op.

Donkere wolken pakken zich samen boven de planning van de regering om deze week, voor het einde van het jaar, nog alles goedgekeurd te krijgen in de Kamer. Want tot diep in de nacht hielden de parlementsleden van de commissies van Sociale Zaken en Financiën sessies om de stukken wetteksten te bespreken. Maar het resultaat is er nog niet.

Integendeel, de PS vroeg plots nog een tweede lezing van de hervorming van de vennootschapsbelasting. Dat is op zich niet verrassend: de oppositie die probeert de boel te vertragen. Hierdoor krijgt het parlement dan meer tijd, en wordt de stemming met vijf dagen vertraagd. Veel opvallender is dat de MR, toch de partij van de premier, plots vroeg om ook de nieuwe wet die de effectentaks regelt een tweede lezing te geven. Concreet zou dat het dossier zodanig vertragen dat het er dit jaar niet meer komt. Want volgende week, tussen kerst en nieuwjaar, is het parlement normaal gezien gesloten.

Als de MR met de tweede lezing doorzet, is het argument meteen weg dat het de schuld zou zijn van de oppositie dat het zomerakkoord niet op tijd gestemd raakt. De gevolgen daarvan kunnen nochtans groot zijn. Want de hervorming van de vennootschapsbelasting heeft natuurlijk impact op zowat alle bedrijven en moet vanaf 1 januari ingaan.

Lukt het dan nog, en wat zijn de gevolgen indien niet?

Maar als die wet niet op tijd gestemd raakt, zou de hervorming retroactief moeten worden ingevoerd. Dat geeft problemen. Niet zozeer voor de verlaging, dat kan altijd. Maar bij sommige belastingsystemen, zoals de notionele interestaftrek, gaan de tarieven omhoog. Daarbij is het veel moeilijker om die verhogingen retroactief te maken. Want dan kan bedrijf veel makkelijker naar de rechtbank stappen om die verhoging aan te vechten, zo vreest de regering, schrijft De Tijd.

Bovendien zijn er nog andere mogelijke obstakels. Want de PS zou via een Brussels deelparlement ook nog het onbelast bijverdienen op 500 euro willen bevechten. Dat kunnen ze doen door een zogenaamd ‘belangenconflict’ in te roepen: dan zouden de belangen van de Franstalige Brusselaars ingeroepen worden om het dossier twee maanden te kunnen bevriezen. Een erg technische zaak, maar vooral een dodelijk vertragingsmanoeuvre voor de grote trofee van Open Vld.

Tussen de Vlaamse liberalen en de N-VA heerst spanning, want die laatste hadden liefst gehad dat de 500 euro-maatregel hoe dan ook nu niet meer gestemd moest worden. Maar dat zagen de liberalen niet zitten: heel het zomerakkoord moet samen goedgekeurd en gestemd worden, is hun redenering. Maar als er een belangenconflict wordt ingeroepen, zou Open Vld bereid zijn om inderdaad hun maatregelen pas in 2018 te laten stemmen.

Gesponsorde artikelen