“Nachtmerrie zonder einde”: vlammenzee die nu al weken woedt, veegt alles weg in Chili

“Nachtmerrie zonder einde”: vlammenzee die nu al weken woedt, veegt alles weg in Chili

In Chili is een oppervlakte die bijna zo groot is als de provincie Limburg ondertussen helemaal door branden verwoest. Hele dorpen zijn door de vuurzee verteerd en ook het aantal doden neemt toe. En het einde van de ramp is langs geen kanten in zicht. 

Afgelopen zaterdag werd in Chili de noodtoestand uitgeroepen door president Bachelet. Twee dagen later moest ze verschillende landen verzoeken om te komen helpen bij het blussen.

De branden verspreiden zich snel door de felle wind, de langdurige droogte en hoge temperaturen.

De jongste dagen vielen tien doden, onder wie vijf brandweermannen en twee politieagenten.

“Horror, nachtmerrie”

Van de 128 branden zijn er 77 nog altijd niet onder controle. Het vuur heeft Santa Olga, een dorp op 530 kilometer van hoofdstad Santiago de Chile, geheel verwoest. “De vlammen hebben hier alles weggevaagd. We hebben hier twee dagen geknokt om het vuur proberen tegen te houden”, vertelden overlevers op televisie. Maar alles – meer dan duizend huizen, de school, het postkantoor ook – is door het vuur verteerd.

“Het is een zeer ernstige situatie, een van horror, een nachtmerrie zonder einde. Alles brandde”, zei de burgemeester van een naburige gemeente.

De vlammen hebben inmiddels een vuilnisbelt bereikt, de autoriteiten vrezen dat er giftige stoffen vrijkomen.

Chili heeft andere landen om hulp gevraagd bij de bestrijding van de bosbranden, die het land al wekenlang teisteren. President Bachelet vroeg onder meer Brazilië, Peru, Canada en Spanje om steun.

Noodtoestand

“We hebben te maken met de grootste bosbranden ooit in ons land”, zei Bachelet. “Maar we hebben de moed om het onder ogen te zien.”

De afgelopen weken werd bij elkaar zo’n 300.000 hectare door de branden verwoest. Naar verwachting zal dit nog meer worden. In het getroffen gebied, zo’n 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago.

Er zijn ook honderden dieren uit de veestapel omgekomen.

Voor de komende dagen wordt veel wind verwacht, wat de bluswerkzaamheden bemoeilijkt. Om het vuur te bestrijden hebben de autoriteiten een Boeing 747-blusvliegtuig geleend van de Verenigde Staten. Het toestel kan 22 keer meer blusstoffen vervoeren dan gebruikelijke blusvliegtuigen.

Gesponsorde artikelen