Nadia Sminate (N-VA): “Islamisme is één van de grote issues van komende decennium”

Nadia Sminate (N-VA): “Islamisme is één van de grote issues van komende decennium”

“Ik wil het thema radicalisering hoog op de politieke agenda houden zodat het niet op de achtergrond verdwijnt van zodra de media-aandacht verslapt.” Als dochter van een Vlaamse moeder en een Marokkaanse vader én als voorzitter van de commissie Radicalisering is Vlaams parlementslid Nadia Sminate een heuse islamexperte. Sminate is ook één van de Leiders voor Morgen van newsmonkey. 

Wat drijft jou in de politiek?

“Ik hoop dat iedereen in de politiek stapt met dezelfde finaliteit: dingen in beweging zetten, verandering teweeg brengen. De combinatie tussen een nationaal mandaat waar doorgaans gewerkt wordt aan een visie op langere termijn en een lokaal uitvoerend mandaat waar je veel sneller resultaat ziet van genomen beslissingen is ideaal en ervaar ik als zeer verrijkend.”

Wie zijn die generatiegenoten waarmee je dezelfde drijfveren deelt?

“Mensen als Matthias Diependaele en Gwendolyn Rutten tonen ook dat gedrevenheid de sleutel is tot resultaat boeken. We delen de mening dat ambitie tonen geen vies woord is.”

Wat zijn jouw verwachtingen voor je partij in de toekomst? Maakt dat een verschil in je drijfveer om aan politiek te doen?

“Mijn partij heeft de ‘verandering’ geclaimd en met succes. Het is nu aan ons om te tonen dat de mensen ook effectief die verandering voelen en positief ervaren. Ik geloof dat ons dat zal lukken deze legislatuur en ik zie het als mijn taak om mee dit project te doen slagen.”

Wat wordt volgens jou hét politieke issue van jouw generatie?

“Zoals gezegd in mijn filmpje ben ik ervan overtuigd dat islamisme een van de grote issues is van het komende decennium. Als voorzitter van de commissie Radicalisering heb ik tal van experts gesproken en één ding is duidelijk: deze problematiek gaan we niet beheersen – laat staan oplossen – op korte termijn. Ik wil het thema hoog op de politieke agenda houden zodat het niet op de achtergrond verdwijnt van zodra de media-aandacht verslapt.”

Gesponsorde artikelen