Narcisten hebben minder vaak stress of depressieve gevoelens

Narcisme
Pexels

Iedereen heeft wel een narcistisch kantje. Maar een nieuwe studie toonde nu aan dat de échte narcisten onder ons minder snel stress of depressie zullen ervaren.

We hebben allemaal wel een kantje van onszelf dat we niet spetterend vinden. Zo hebben de meesten onder ons een narcistisch kantje dat niet per se slecht hoeft te zijn. Maar de échte narcisten zouden wel eens een groot voordeel kunnen hebben.

Minder vatbaar voor stress

Want ook al is de eigenschap zelf niet positief, toch toonde een nieuw onderzoek aan de Queen’s University Belfast aan dat narcisten minder vatbaar zijn voor stress.

Volgens de American Psychological Association, dat is een beroepsvereniging van universitair geschoolde psychologen, is een narcist iemand die gekenmerkt wordt door overwaardering van jezelf.

Iemand die narcistische eigenschappen heeft, staat vaak in een slecht daglicht. Maar de onderzoekers van de studie vonden wel dat narcisme positief kan zijn. Het onderzoek was verdeeld over drie studies die 700 deelnemers telden.

De deelnemers moesten in de drie studies een zelfevaluatie invullen. Die mat subklinisch narcisme, mentale weerbaarheid, symptomen van depressie en waargenomen stress.

Zelfvertrouwen en doelgerichtheid

Narcisme maakt deel uit van de Dark triad. Dat verwijst naar de karaktereigenschappen narcisme, Machiavellisme en psychopathie. Die zijn ‘donker’ door hun kwaadaardige eigenschappen. De wetenschappers konden na analyse van de testen twee soorten narcisme terugvinden: overweldigend en kwetsbaar narcisme.

“Kwetsbare narcisten stellen zich vaak defensief op. Ze zien anderen ook als vijandig. Overweldigende narcisten hebben aan de andere kant vaak een overdreven gevoel van belangrijkheid”, vertelt dokter Kostas Papageorgiou, co-auteur van het onderzoek, aan The Independent.

De onderzoekers konden een associatie leggen tussen een overweldigende narcist en de mentale gezondheid. Hun zelfvertrouwen en hun doelgerichtheid zou ervoor kunnen zorgen dat hun stresslevel naar beneden en de kans op een depressie.

“Deze studie helpt om de variatie in symptomen van depressie in de maatschappij beter te begrijpen. Natuurlijk zijn niet alle aspecten van een narcist goed, maar sommige kunnen toch tot een positief resultaat leiden.”

Gesponsorde artikelen