Left Right
scrollTop top

Narcos anno 2018: broer van president Honduras smokkelt al 10 jaar lang tonnen cocaïne naar VS


Narcos anno 2018: broer van president Honduras smokkelt al 10 jaar lang tonnen cocaïne naar VS

Er is een toekomst voor de makers van de Netflix-hit ‘Narcos’, momenteel in z’n vierde seizoen. Ze kunnen ongetwijfeld aan de slag met het verhaal van Antonio (Tony) Hernandez, de broer van de president van Honduras. Hernandez is een paar dagen geleden in de Verenigde Staten aangeklaagd voor drugssmokkel. De Amerikaanse aanklagers zeggen dat hij al zeker tien jaar lang aan het hoofd staat van een kartel dat tienduizenden kilo’s aan cocaïne de VS heeft binnengebracht. 

Tony Hernandez is niet alleen de broer van de president van Honduras, maar ook een voormalig parlementslid van dat Centraal-Amerikaanse land. Hij werd vrijdag opgepakt en moest vandaag voor het eerst voor de rechtbank in Miami verschijnen. In de aanklacht staat te lezen dat hij volgens de Amerikaanse justitie al meer dan tien jaar actief is als drugsbaron. De drugs zou uit landen als Colombia komen en via Honduras naar de VS zijn gesmokkeld.

Uit de aanklacht is ook duidelijk af te leiden hoe het overheidsapparaat in Honduras betrokken is in de affaire en hoe Tony Hernandez samenwerkte met de Hondurese politie. Die politie werd door Hernandez gewoon gebruikt om bijvoorbeeld drugsladingen te bewaken en ervoor te zorgen dat ze niet onderschept werden. Hernandez waande zich blijkbaar onaantastbaar: hij liet op drugspakketten zelfs zijn initialen zetten.

Vliegtuigen, snelle boten en een onderzeeër

De aanklacht toont Tony Hernandez als “een grootschalige drugsbaron” die meer dan een decennium lang betrokken was bij het ontvangen, verwerken en distribueren van cocaïne afkomstig uit landen zoals Colombia. Hij regelde dat de drugs via vliegtuigen, snelle boten – en minstens één keer een onderzeeër – hun weg vonden via Honduras naar de Verenigde Staten. Naast betrokkenheid van de ordediensten is er ook sprake van een pak smeergeld dat werd betaald aan hoge functionarissen in Honduras.

Na de arrestatie van vrijdag zag zijn broer, president Hernandez, zich gedwongen om een verklaring naar buiten te brengen. Hij zei dat “niemand boven de wet staat, dat iedereen het recht heeft om zich te verdedigen en onschuldig is tot het tegendeel is bewezen”. Hij liet ook weten dat “iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden”.

De president

Maar Juan Orlando Hernandez wordt er ook van beschuldigd dat hij zelf banden heeft met drugskartels. Tegenstanders noemen Hernandez, die overigens wordt gesteund door de Verenigde Staten, een dictator. Na zijn aanstelling in 2014 werd hij in eerste instantie nog geroemd vanwege het aan banden leggen van de georganiseerde misdaad. Maar Hernandez trok steeds meer macht naar zich toe. Zo maakte hij zijn kandidaatstelling voor een tweede regeringstermijn mogelijk door een grondwetswijziging.

In het Midden-Amerikaanse Honduras is veel drugsgerelateerd bendegeweld. Het land staat hoog op de lijst van landen waar de meeste moorden worden gepleegd. De moordcijfers zijn hoog en de economie is uitermate zwak. Ook een deel van de migranten uit de karavaan die momenteel proberen om de VS binnen te komen, komt uit Honduras.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810