NASA begint zoektocht naar 20.000 exoplaneten met nieuwe satelliet TESS

NASA begint zoektocht naar 20.000 exoplaneten met nieuwe satelliet TESS

NASA heeft de satelliet TESS officieel in gebruik genomen, twaalf weken na zijn lancering. TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) zal de komende twee jaar speuren naar exoplaneten buiten ons zonnestelsel.

De ambities van NASA met satelliet TESS zijn ambitieus. De ruimtevaartorganisatie voorspelt dat het de komende twee jaar zo’n 20.000 exoplaneten zal ontdekken.

Een testfoto van één van de vier camera’s van TESS toont maar liefst 200.000 sterren. In totaal zal de satelliet een gebied onderzoeken dat vierhonderd keer zo groot is. Daarbij gaat het dus op zoek naar planeten rond al die sterren.

Resultaten in februari 2019

TESS is halverwege april gelanceerd door een Falcon 9-raket van SpaceX maar is pas operationeel sinds 25 juli. Om de twee weken zal de satelliet gegevens doorsturen naar de aarde, al duurt het nog wel enige tijd voor die resultaten zullen opleveren.

Het duurt namelijk een hele tijd voor NASA de informatie van TESS correct kan verwerken. Rond februari 2019 verwacht de ruimtevaartorganisatie de eerste ontdekkingen te doen. Dan mag het publiek ook de eerste foto’s verwachten.

85 procent van de zichtbare ruimte

De missie van de planet hunter bouwt voort op die van de Kepler Space Telescope, maar zal een gebied bestuderen dat 350 keer zo groot is als die van Kepler. In totaal zal TESS zo’n 85 procent van de zichtbare ruimte observeren.

In principe moet de satelliet twee jaar lang werken, al kan de missie verlengd worden. “De koers is stabiel tot 2038 en we hebben genoeg brandstof mee voor enkele decennia”, laat NASA weten.

Bekijk hier hoe satelliet TESS werkt:

Gesponsorde artikelen