NASA slaat alarm: gletsjermeren sinds 1990 met 50 procent toegenomen

De afgelopen 30 jaar is het volume water in gletsjermeren wereldwijd toegenomen met 50 procent. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in een onderzoek. Die snel groeiende meren vormen volgens de NASA een gevaar voor overstromingen stroomafwaarts.

In het onderzoek hebben NASA-medewerkers dertig jaar aan satellietgegevens onder de loep genomen. Zo ontdekten ze dat het volume van de gletsjermeren sinds 1990 met ongeveer de helft toegenomen is. De onderzoekers schatten de volumes van de gletsjermeren nu wereldwijd op zo’n 156 kubieke kilometer water. Dat water vormt een bedreiging voor lager gelegen gebieden.

(Documentaire over Greta Thunberg Greta verschijnt in oktober.)

Smeltwater

Pixabay

“We weten dat niet al het smeltwater onmiddellijk in de oceanen terechtkomt”, schrijft hoofdauteur Dan Shugar van de Universiteit van Calgary in het onderzoek. “Maar tot nu toe waren er geen gegevens om te schatten hoeveel er werd opgeslagen in meren of grondwater.”

Aan het onderzoek namen niet enkel de NASA en de Universiteit van Calgary deel, maar ook onderzoekers van overheden en universiteiten in Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Voor de studie analyseerde het team meer dan 250.000 satellietbeelden om alle gletsjergebieden van de wereld te onderzoeken en te analyseren hoe gletsjermeren sinds 1990 veranderden.

(Olifanten in zoo krijgen cannabis om te ontspannen, maar “ze gaan natuurlijk geen pijpen roken”.)

Bhutan en Nepal

In de studie geven de onderzoekers toe dat het water van smeltende gletsjers in gletsjermeren relatief weinig bijdraagt tot de stijging van de zeespiegel. Toch kunnen de smeltende gletsjers een zeer grote impact hebben op sommige bergdorpen die stroomafwaarts liggen.

“Dit is een probleem voor veel delen van de wereld waar mensen stroomafwaarts van deze gevaarlijke meren leven, bijvoorbeeld in de Andes en in landen als Bhutan en Nepal, waar dergelijke overstromingen verwoestend kunnen zijn”, stelt Shugar. “Gelukkig faciliteren organisaties zoals de Verenigde Naties veel monitoring en eventuele mitigatiewerkzaamheden, waarbij ze het waterpeil van de meren laten zakken om zo de risico’s te verminderen.”

(Planckendael verwelkomt 5 nieuwe bonobovrouwtjes: ruzie, seks en bijten!)

Meer
Lees meer...