NASA waarschuwt: zeeniveau stijgt sneller dan gedacht en 150 miljoen mensen leven op plaatsen die onder water gaan verdwijnen

NASA waarschuwt: zeeniveau stijgt sneller dan gedacht en 150 miljoen mensen leven op plaatsen die onder water gaan verdwijnen

Nieuw onderzoek voorspelt dat de zeewaterspiegel op aarde met bijna 1 meter zal stijgen. Dat getal zegt je misschien niet zoveel en de stijging van het zeeniveau mag dan een ver-van-ons-bed-show lijken, maar NASA waarschuwt deze week dat dit een pak meer is dan tot nu toe werd gedacht. Vooral grote steden aan de kust zoals Tokio en Singapore dreigen hierdoor in gevaar te komen. NASA: “De enige vraag is of het in de komende 100 of 200 jaar zal gebeuren?”

“De stijging van het zeeniveau gaat een diepgaande impact hebben op de hele wereld zoals we die nu kennen”, kondigt NASA deze week aan. In 2013 voorspelde het IPCC – een panel van internationale wetenschappers dat in opdracht van de VN de klimaatverandering onderzoekt – dat het zeeniveau voor 2100 zou stijgen met 30 tot 90 centimeter. Maar volgens de laatste metingen van NASA-satellieten moet dit getal naar boven worden bijgesteld en gaat het water zeker met bijna een meter stijgen, aldus NASA-onderzoeker Steve Nerem afgelopen woensdag.

“Het enige onzekere is de snelheid waarmee het gaat gebeuren”, legt Nerem uit. “Dit gebeurt in 2100 of 2200, of ergens daartussen. Dat hangt er van af hoeveel CO2 we zullen blijven uitstoten.” En de gevolgen mogen we niet onderschatten, zo klinkt het.

In deze video zie je hoe het zeeniveau op aarde is gestegen sinds 1992

150 miljoen mensen in gevaar

Volgens directeur van de NASA-afdeling aardwetenschappen Michael Freilich leven meer dan 150 miljoen mensen op plaatsen die onder water zullen verdwijnen als het zeeniveau met 1 meter stijgt. Het gaat hier vooral om Azië waar onder andere grote kustplaatsen zoals Tokio en Singapore zwaar getroffen zullen worden, en ook de Amerikaanse kustlijn, zoals in de staat Florida, loopt gevaar. Daarnaast gaan verschillende eilanden in de Stille Oceaan onder water verdwijnen.

Uit satellietbeelden kan NASA opmaken dat het zeeniveau sinds 1992 wereldwijd tot nu toe al met 8 centimeter is gestegen en volgens de ruimtevaartorganisatie komt dat door drie dingen. Eén: het water op aarde wordt in een steeds hoger tempo warmer en als dat gebeurt dan zet het uit. Twee: gletsjers op aarde zijn aan het smelten. En drie: de ijskappen op Groenland en Antarctica smelten sneller dan ooit. Wetenschappers kunnen alleen niet vaststellen met welke snelheid deze smelten.

Bron: The Huffington Post, Buzzfeed

Gesponsorde artikelen