NASA wil binnen de tien jaar opnieuw mensen op de maan en “deze keer om er te blijven”

NASA wil binnen de tien jaar opnieuw mensen op de maan en “deze keer om er te blijven”

NASA is opnieuw plannen aan het maken om astronauten naar de maan te sturen. Maar deze keer is het menens, want “als we naar de maan gaan, is het om er te blijven”, stelt NASA-bestuurder Jim Bridenstine. En het kan niet snel genoeg gaan, want hij wil binnen de tien jaar al opnieuw mensen op de maan.

Jim Bridenstine, die sinds april 2018 bestuurder is van NASA, deed z’n ambitieuze plannen uit de doeken in een bijdrage op de nieuwssite OZY. “De mensheid is zich opnieuw aan het klaarmaken om, voor het eerst sinds 1972, weer verder te gaan dan de baan om de aarde, naar de maan en uiteindelijk ook naar Mars en verder”, schrijft Bridenstine. “Dat is het mandaat dat we hebben gekregen van president Donald Trump en van beide partijen in het congress.” Trump heeft altijd al grote plannen gehad met NASA, zo kondigde hij begin vorig jaar al aan opnieuw naar de maan te willen trekken.

“Als we deze keer gaan, zullen we er blijven”

Maar deze keer is het dus menens voor Bridenstine en NASA. “Als levenslange fan van NASA, ben ik dan ook enorm enthousiast om te praten over opnieuw naar de maan te trekken. Maar voor sommigen betekent terugkeren naar de maan dat we net hetzelfde gaan doen als 50 jaar geleden. Daarover wil ik duidelijk zijn: dat is niet onze visie.”

Bridenstine wil nog een pak verder gaan. “We gaan naar de maan met innovatieve nieuwe technologieën en systemen om meer locaties op het oppervlak te gaan onderzoeken dan we ooit voor mogelijk hielden. En als we deze keer naar de maan gaan, zullen we er blijven.”

En ze laten er ook geen gras over groeien, want de plannen zouden volgende week al beginnen, wanneer bedrijven uit de private industrie en andere potentiële partners uitgenodigd zijn om te praten over maanladers die mensen op de maan moeten kunnen zetten. Tot dusver heeft NASA al een overeenkomst met negen bedrijven om cargo naar de maan te brengen.

Missie naar de zon: NASA gaat met satelliet alle mysteries ontrafelen.

Binnen de tien jaar

“Ons doel is om astronauten op de maan te zitten binnen de tien jaar. Miljarden mensen over de hele wereld zullen geschiedenis zien gemaakt worden wanneer astronauten meer van het oppervlak zullen onderzoeken voor langere periodes dan voordien ooit mogelijk was”, meent Bridenstine.

En dat alles moet hen in staat stellen om nog verder te gaan. “Dat zal ons helpen om ons voor te bereiden op missies naar Mars en andere bestemmingen.” NASA maakte deze zomer nog bekend bewijzen te hebben gevonden dat er ooit leven op Mars zou kunnen geweest zijn.

“Ik heb zelf de eerste menselijke maanlanding dan misschien wel gemist”, sluit hij af, “maar ik werk eraan om zeker te maken dat ik de volgende zal zien, samen met de rest van de wereld.”

Gesponsorde artikelen