Bekende activist Nathan Law ontvlucht Hongkong

Nathan Law
Activist Nathan Law. (Bron: EPA)

Nathan Law, een zeer prominente activist in Hongkong, is de stad ontvlucht. Dat liet de man zelf weten op Twitter. Sinds China haar greep op Hongkong alsmaar lijkt te versterken, trekken jonge actievoerders uit de stad om hun strijd elders voort te zetten.

Nathan Law was een van de bekendste activisten van de politieke partij Demosisto in Hongkong. Dinsdag besloot de partij zich te ontbinden nadat het Chinese parlement een fel omstreden nationale veiligheidswet doorvoerde. Die wet staat toe dat anti-Chinese activiteiten zwaar bestraft worden. Op die manier probeert China haar greep op het in principe zelfbesturende Hongkong te versterken. Minder dan 24 uur na de inwerktreding van de wet, arresteerde politie al de eerste betogers. “Peking heeft geen enkele intentie om onze basisrechten te respecteren en de beloftes die het gemaakt heeft na te leven”, argumenteerde Law via Twitter.

Onbekende bestemming

“Ik heb mijn stad vaarwel gezegd. Toen het vliegtuig opsteeg, keek ik voor de laatste keer neer op de skyline waar ik van hou”, sluit Law zijn bericht op Twitter af. Hij verblijft nu op een onbekende locatie.

Nathan Law is niet de eerste activist die Hongkong ontvlucht. In een interview met Reuters riep hij op om massaal vanuit het buitenland in opstand te komen tegen China. Of ook de voormalige leider van Demosisto naar het buitenland vlucht, is nog niet bekend. De 23-jarige Joshua Wong liet nog niet weten wat hij van plan is.

Activists Hongkong
Nathan Law, Joshua Wong en Agnes Chow. (Bron: EPA)

Gesponsorde artikelen