National Geographic schrijft geschiedenis met 9-jarig transgendermeisje op de cover

National Geographic schrijft geschiedenis met 9-jarig transgendermeisje op de cover

National Geographic staat al jaren bekend om zijn iconische covers, maar in januari schrijft het tijdschrift opnieuw geschiedenis. Voor het nummer dat volledig in het teken van genderidentiteit staat, zal National Geographic voor het eerst een transgendermodel op de cover zetten. Het gaat om een meisje van amper 9 jaar, dat geboren werd als jongen.

Avery Jackson is ondanks haar jonge leeftijd een echte voorvechtster van de transgendergemeenschap, samen met haar ouders. Op YouTube heeft het meisje een serie, Avery Chats, waarin ze het proces van haar geslachtsverandering op zeer jonge leeftijd beschrijft.

De sterke cover toont niet alleen een foto van het meisje, maar ook een bijzonder krachtige quote: “The best thing about being a girl is, now I don’t have to pretend to be a boy”.

Gender Revolution

Sinds de cover onthuld werd door het tijdschrift, kwamen daar al een pak reacties op. Veel positieve, maar ook een aantal negatieve. “Meer dan een paar mensen hebben gezworen dat ze hun abonnement zullen opzeggen”, klinkt het in een artikel van hoofdredactrice Susan Goldberg, waarin ze uitlegt waarom National Geographic voor een transgendermodel koos.

“We trokken naar acht landen en gingen praten met 80 9-jarigen, die op een sterke en eerlijke manier vertelden over hoe gender hun leven beïnvloedt. Eén van hen was Avery. Zij leeft sinds haar 5 jaar openlijk als een transgendermeisje en ze beschreef perfect de complexiteit van de conversatie over gender. We praten vandaag niet alleen meer over genderrollen voor jongens en meisjes, maar over ons begrip van mensen op het genderspectrum”, klinkt het.

Er zal ook een alternatieve cover in de winkelrekken liggen, die een groep jonge transgenders toont.

Gesponsorde artikelen