Nationale staking begin oktober gaat misschien toch niet door: bonden twijfelen zelf aan het nut ervan

Nationale staking begin oktober gaat misschien toch niet door: bonden twijfelen zelf aan het nut ervan

Regering-Michel loopt wat achter met z’n begrotingswerk, waardoor de aangekondigde staking van de vakbonden op 7 oktober eigenlijk weinig nut heeft. Dat beseffen de vakbonden ACLVB, ACV en ABVV nu zelf. Die kondigden al in mei aan dat ze het werk zouden neerleggen, maar consulteren nu hun achterban om te zien of er wel genoeg mensen bereid zijn te staken. De nationale betoging op 29 september gaat wel door. 

Op donderdag 29 september staat er een nationale betoging gepland in Brussel en op vrijdag 7 oktober – op de tweede verjaardag van de regering-Michel – een algemene staking, ook in Brussel.

Dat kondigden de drie vakbonden (de liberale ACLVB, de christelijke vakbond ACV en de socialistische vakbond ABVV) al in mei aan, na het akkoord over de begrotingscontrole van eind april.

Toen gingen de vakbonden ervan uit dat regering-Michel tegen deze periode al meer maatregelen genomen zou hebben en dus hadden ze uit voorzorg al een betoging en een algemene staking gepland. Nu blijkt dat de regering z’n begrotingswerk voor volgend jaar nog niet af heeft en plots beseffen de bonden dat staken eigenlijk niet veel zin heeft. Nou ja, ze twijfelen althans aan het nut ervan.

Achterban

De nationale betoging op 29 september komt er sowieso, maar of er ook gestaakt zal worden op 7 oktober is dus even niet meer zeker. “Tenzij de regering plots enkele maatregelen aankondigt die onaanvaardbaar zijn, zie ik weinig redenen om te staken”, zegt de ACLVB-voorzitter Mario Coppens aan de krant De Tijd. “Ik zie niet in waarom ik aan mijn achterban zou vragen het werk neer te leggen”, voegt hij daar nog aan toe.

Ook de andere twee vakbonden, het christelijke ACV en het socialistische ABVV, betwisten het nut. Het ACV doet navraag bij z’n achterban en beslist pas nadien of ze gaan staken of niet. Bij het ABVV beslissen ze pas op 20 september, maar actievoeren doen ze sowieso. “Op 7 oktober gaan we sowieso actie voeren, maar de vorm en de omvang moeten nog worden uitgewerkt”, klinkt het bij het ABVV volgens De Tijd.

iStockphoto
Bron: De Tijd

Gesponsorde artikelen