Left Right
scrollTop top

Nationale staking op 13 februari: vakbonden leggen loonoverleg stil


Nationale staking op 13 februari: vakbonden leggen loonoverleg stil

De drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB hebben het loonoverleg met de werkgevers stopgezet en een nationale staking aangekondigd op 13 februari. De vakbonden kunnen zich niet vinden in de maximale loonstijging die de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven voorstelde.

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven vond de eis van de vakbonden van een loonstijging van 1,4 à 1,5 procent overdreven. Zij willen niet hoger gaan dan 0,8 procent. De vakbonden spreken dan weer van een “starre houding” van de werkgevers. Dat melden de VRT en de kranten van Het Mediahuis.

Tijdens het loonoverleg of IPA-overleg onderhandelen de vakbonden en werkgevers om de twee jaar over met hoeveel procent de lonen van werknemers mogen stijgen.

Voor die onderhandelingen wordt er beroep gedaan op de loonmarge die experts van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven hebben berekend. Voor hen is een stijging van 0,8 procent dus het maximum.

Loonnormwet

Maar de vakbonden spreken dat tegen en ze verwijzen naar de negatieve gevolgen van de nieuwe loonnormwet, de indexsprong en de verstrenging van de brugpensioenen voor het loon van werknemers. Volgens de bonden is het niet langer mogelijk om te onderhandelen en daarom hebben ze een actie aangekondigd.

Op 13 februari zal er een nationale staking plaatsvinden in alle sectoren. Zo hopen de vakbonden de druk op de regering op te voeren om de loonnormwet van 2016 aan te passen.

Bal in kamp Michel

Alle ogen zijn nu gericht op de ontslagnemende regering Michel. Er wordt verwacht dat die met een bemiddelingsvoorstel op de proppen zal komen. Als dat gebeurt, krijgen de bonden en werkgevers een termijn van 30 dagen om op basis daarvan een akkoord te bereiken. Als dat niet lukt, kan de regering in theorie zelf de loonnorm voor de komende twee jaar bepalen. Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat dat laatste zal gebeuren.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938