Nationale Veiligheidsraad beslist straks over horeca, grotere sociale bubbels en toerisme

Komende maandag gaat een nieuwe fase van de exitstrategie uit de coronamaatregelen in. En daarover zit de Nationale Veiligheidsraad vandaag samen. Premier Sophie Wilmès (MR) en haar collega-politici beslissen onder andere over de heropening van de horeca in ons land, de uitbreiding van de sociale bubbel en de heropstart van het toerisme.

Heropening horeca

Horeca
Shutterstock

Het ziet ernaar uit dat we vanaf komende maandag opnieuw op restaurant en op café zullen kunnen gaan. Die horeca-bezoekjes zullen er wel heel anders uitzien dan voor de coronacrisis, want de sector sprak al duidelijke en strenge veiligheidsmaatregelen af.

Zo zullen alle zaken de deuren (moeten) sluiten om middernacht, en zullen we overal moeten reserveren. Er moet ook voldoende afstand gehouden worden, en dus moeten tafeltjes anderhalve meter uit elkaar staan, en is aan de toog hangen of daar een drankje bestellen helemaal niet aan de orde.

Uitbreiding sociale bubbel

Normaal gezien zal de Nationale Veiligheidsraad ook aankondigen dat we onze sociale bubbel kunnen uitbreiden. Voorlopig geldt nog de regel van vier: een gezin mag nog met vier andere mensen contact hebben, die telkens dezelfde moeten zijn.

Een uitbreiding van de sociale bubbel, is logisch. Heel wat kinderen gaan namelijk (binnenkort) weer naar school, waar ze in veel grotere bubbels les (zullen) krijgen. Komende zomer mogen ook jeugdkampen weer doorgaan, waar rekening wordt gehouden met bubbels tot 50 personen.

Kleine evenementen?

Het lijkt erop dat kinderen en jongeren die niet op zomerkamp gaan, zich met hun vriendjes zullen kunnen amuseren deze zomer. De Nationale Veiligheidsraad buigt zich vanmiddag namelijk ook over kleinere sport- en cultuuractiviteiten.

Dat wil niet zeggen dat die ook vanaf komende maandag weer zullen toegelaten zijn. De Veiligheidsraad werkt nu namelijk met een langer perspectief. Dat betekent dat die ook uitspraken doet over regels die in juli of augustus zullen veranderen.

Heropstart toerisme

Kust
EPA

Tweedeverblijvers mogen al een tweetal weken naar hun buitenverblijf, maar voorlopig moesten dagjestoeristen nog thuis blijven. Het zou kunnen dat daar vanaf maandag verandering in komt. Ook musea en dierenparken konden al beperkt weer opengaan.

Vandaag komt er normaal ook meer duidelijkheid over de opening van de grenzen. De landsgrenzen met onze buurlanden (behalve Frankrijk) zijn al weer open voor familiebezoeken en (noodzakelijke) inkopen, maar binnenkort zouden die ook voor andere zaken open kunnen.

Opnieuw erediensten met publiek

Ook voor gelovigen zou binnenkort wel eens heel veel kunnen veranderen. Want de Nationale Veiligheidsraad beslist straks of erediensten weer met publiek zullen kunnen gehouden worden.

Natuurlijk gelden hier ook strenge maatregelen. Zo mogen maximaal honderd gelovigen de dienst bijwonen en moet fysiek contact te allen tijde vermeden worden. De hostie bijvoorbeeld moet “eerbiedig laten vallen” worden in de uitgereikte hand van de gelovige.

Als laatste beslist de Veiligheidsraad over fitnesszalen, sauna’s en contactsporten, zoals judo. De kans is heel groot dat die heropening nog even uitgesteld wordt.

Meer
Lees meer...