Nationale Veiligheidsraad kondigt donderdag mogelijk opnieuw strengere regels aan

De kans bestaat dat de coronamaatregelen in ons land volgende week opnieuw strenger worden. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block gezegd. Komende donderdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen en daar zullen de stijgende coronacijfers ook op de agenda staan.

Op de grote Nationale Veiligheidsraad van 24 juni was niet alleen beslist wat allemaal opnieuw mocht in fase 4 vanaf 1 juli, maar werd er ook al verder vooruit gekeken in de tijd. Zo was er al een volledige fase 5 uitgedokterd die zou moeten ingaan op 1 augustus.

Premier Sophie Wilmès (MR) beklemtoonde toen wel, zoals altijd, dat die verder versoepelingen nog niet definitief zijn en afhankelijk zijn van hoe de coronacijfers het doen in ons land. En laat nu juist daar het schoentje wringen de laatste week. Die cijfers stijgen sinds enige tijd terug en dus waarschuwen experts dat het te vroeg is voor nieuwe versoepelingen.

Donderdag 23 juli

Deze week kocht de Nationale Veiligheidsraad woensdag tijd door de beslissing over 1 augustus voor zich uit te schuiven. Op de volgende meeting, op donderdag 23 juli, zullen er wel knopen moeten doorgehakt worden.

Nu de cijfers verder blijven stijgen, lijkt de kans steeds groter dat er nog geen fiat zal gegeven worden voor fase 5 op 1 augustus. Dat is vooral een domper voor de evenementensector die rekende op die geplande versoepelingen.

Verstrenging

Mogelijk blijft het daar niet bij nu donderdag. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bestaat de kans dat de coronaregels opnieuw strenger worden. “Ik heb deze deze week gezegd dat de toestand het niet toeliet om versoepelingen te doen. Volgende week donderdag is er opnieuw een Nationale Veiligheidsraad. We moeten de cijfers nauwlettend in het oog houden en zullen zien of er opnieuw verstrengingen nodig zijn”, zei ze daarover in De Ochtend op Radio 1.

Toch wil De Block niet op de zaken vooruitlopen. Ze roept iedereen op om de bestaande maatregelen te blijven respecteren. “We blijven herhalen dat de mensen de maatregelen moeten respecteren. Als er verstrengingen zijn, dan moeten we de vrijheid van de mensen weer beperken. Laat ons alsjeblief de vrijheid die we nu hebben niet verliezen”, besloot de minister.

Meer
Lees meer...