Left Right
scrollTop top

Nationale Veiligheidsraad: Dit kunnen we verwachten


Sophie Wilmès
© Isopix

Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad vervroegd samen, de volgende Veiligheidsraad stond eerst gepland voor later deze week, maar werd op aanvraag van verschillende experts en federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vervroegd naar maandag. Dit is waar je je vandaag aan kan verwachten.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden vandaag wellicht opnieuw verstrengd. Eerste minister Sophie Wilmès liet zaterdag weten dat de Nationale Veiligheidsraad van donderdag vervroegd werd naar maandag. Ze zei daarbij dat er gekeken zal worden of er extra nationale of lokale maatregelen genomen moeten worden. Dit is wat die maatregelen waarschijnlijk inhouden.

Sociale bubbel van 10 (of minder)

Hoogstwaarschijnlijk zal de sociale bubbel deze keer wél verkleind worden. Er kwam na de vorige Nationale Veiligheidsraad heel wat kritiek op het feit dat deze bubbel niet verkleind werd. Experten van de GEES hadden aanbevolen om deze bubbel opnieuw te verlagen naar 10 personen, maar de Nationale Veiligheidsraad besliste om deze op 15 personen te houden. Deze 15 personen mogen nog steeds elke week wisselen.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de Nationale Veiligheidsraad het voorbeeld van de provincie Antwerpen zal volgen. Daar werd zaterdag beslist om de sociale bubbel opnieuw terug te brengen naar 10 personen. Het moet daarbij ook voor de komende periode van vier weken over dezelfde 10 personen gaan.

De Nationale Veiligheidsraad kan dit voorbeeld volgen, of mogelijk nog strenger optreden en de bubbel opnieuw kleiner maken dan 10 personen om een duidelijk signaal te geven aan de bevolking.

Evenementen

Een andere beslissing die waarschijnlijk genomen zal worden, is het terugdringen van evenementen. Op dit moment zijn evenementen nog steeds toegestaan. Daarbij mogen tot 200 personen aanwezig zijn bij evenementen indoor, bij evenementen in open lucht zijn tot 400 aanwezigen toegelaten.

De Veiligheidsraad zal vandaag beslissen of dit zo kan blijven. Waarschijnlijk zal het maximale aantal aanwezigen worden teruggebracht, maar het is ook niet uitgesloten dat evenementen, ongeacht het aantal aanwezigen, opnieuw verboden worden.

Winkels

Mogelijk zal de Nationale Veiligheidsraad opnieuw maatregelen nemen over winkelen. Het is sinds de laatste versoepeling opnieuw drukker in supermarkten en winkelstraten. Daarbij valt het op dat mensen opnieuw aan “funshopping” doen en rustig verschillende winkels afschuimen. Daar zal de Veiligheidsraad mogelijk tegen ingrijpen.

Verder is het ook mogelijk dat de regel dat je alleen boodschappen moet gaan doen, terugkeert. Sinds de laatste versoepeling mag je opnieuw in groep naar de supermarkt, maar dit kan mogelijk opnieuw ingeperkt worden.

Mondmaskers

Sinds zaterdag is het dragen van een mondmasker op heel wat meer plaatsen verplicht, waaronder ook verschillende straten in open lucht. De kans bestaat dat deze verplichting vandaag nog verder uitgebreid zal worden.

Het is daarbij niet uitgesloten dat het dragen van een mondmasker verplicht wordt van zodra je de deur buiten stapt.

Antwerpen

Antwerpen besliste zaterdag al om in te grijpen tegen het stijgende aantal besmettingen in de provincie. Daarbij werd de sociale bubbel opnieuw verkleind naar 10 personen, waarbij het de komende vier weken ook over dezelfde personen moet gaan. Verder werd er ook gevraagd om privéfeesten voorlopig uit te stellen en is het ook verboden om met meer dan tien personen samen te komen in een publieke ruimte.

De Antwerpse politie heeft dit weekend al moeten ingrijpen bij minstens 13 horecazaken, die zich niet hielden aan de maatregelen. Het gaat daarbij om gevallen waarbij het personeel of de klanten zich niet houden aan het dragen van een mondmasker, of de gegevens van de klanten niet geregistreerd worden. Daarnaast wordt er ook ingegrepen wanneer men zich niet houdt aan de regels rond social distancing. De horecazaken die betrapt werden, moeten nu voor minstens een week dicht.

Cijfers blijven stijgen

Ook vandaag was er opnieuw een stijging te merken in de cijfers van het coronavirus. Tijdens de laatste periode van 7 dagen, van 17 tot 23 juli, is het aantal besmettingen met het coronavirus gestegen naar gemiddeld 278,9 per dag. Goed voor 26,9 dagelijkse besmettingen per 100.000 inwoners.

Ook het aantal hospitalisaties per dag stijgt verder. Tijdens de laatste periode van 7 dagen ging het om gemiddeld 15,3 nieuwe opnames per dag, tijdens de voorgaande periode van 7 dagen ging het om 12, Bij het aantal doden is er wel een lichte daling te merken van 2,3 naar 1,9.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737