Nationale Veiligheidsraad: wat mogen we verwachten?

De Nationale Veiligheidsraad komst straks opnieuw bijeen om de coronamaatregelen in ons land te bespreken. Het is de bedoeling om te komen met een langetermijnplan voor deze coronacrisis. Wat staat daarbij op de agenda?

Sociale bubbels

Het heetste hangijzer voor de Nationale Veiligheid is het herbekijken van het concept van de exclusieve, beperkte sociale bubbel. Premier Sophie Wilmès liet eerder al weten die te willen herzien.

Hoe de nieuwe regels er precies zullen uitzien, is nog even afwachten. Eerst was er sprake van een soort contactbudget, waarbij iedereen iets vrijer kan omspringen met het verdelen van zijn of haar beperkt aantal contacten. Daarna dook het idee op van een soort provinciale bubbel, waarbij het aantal contacten afhangt van de coronacijfers is je provincie.

Gisterenavond kwam dan ineens naar buiten dat alle beperkingen officieel zouden verdwijnen. Daarmee wil de overheid verwarring vermijden en alle verantwoordelijkheid bij de burgers zelf leggen.

Winkels en nachtwinkels

Op de laatste Nationale Veiligheidsraad is beslist dat winkelen niet langer overal alleen moet. Sindsdien mag je in alle winkels – behalve voedingwinkels – opnieuw met twee winkelen en geldt er ook geen tijdslimiet meer. De sectororganisaties willen echter om dat aantal verder op te trekken tot vijf zodat gezinnen samen kunnen winkelen. Vooral kledingwinkels zijn daarvoor vragende partij. De kans dat deze versoepeling er komt, is niet onbestaande. Studies wijzen uit dat besmettingen in winkels zeldzaam zijn als er voldoende afstand wordt gehouden en mondmaskers worden gedragen.

Unizo wil ook dat het verplichte sluitingsuur van 22 uur voor nachtwinkels komt te vervallen. Dat is indertijd ingevoerd om te vermijden dat mensen na het sluiten van de horeca nog rap drank gaan kopen om in groep thuis verder te gaan feesten.

Horeca en evenementen

Horeca Vlaanderen wil op café het bestellen aan de toog opnieuw toelaten. Het is onduidelijk op de Nationale Veiligheidsraad hierop zal ingaan.

Daarnaast is er nog het feit dat de winter eraan komt. Tot nu toe zijn weinig besmettingenclusters vastgesteld in de horeca, maar dat komt deels omdat die zich grotendeels op terrassen buiten plaatsvindt. Als het kouder wordt, zal dat uiteraard een stuk moeilijker worden. Daardoor valt voor veel cafés en restaurants een groot deel van hun capaciteit weg.

Lange termijn

Het ziet er verder naar uit dat de Nationale Veiligheidsraad wil vermijden dat ze om de zoveel weken opnieuw moeten samenkomen om kleine versoepelingen of strengere maatregels af te kondigen. Sinds de cijfers in ons land stijgen, klinkt op sociale media bij bepaalden de roep om sneller samen te komen steeds luider. Zo’n situaties willen ze in de toekomst vermijden.

De experts zouden daarom aandringen op een systeem van kleurcodes. Dan zou bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames en andere parameters bepalen welke kleurcode van kracht is in ons land. Afhankelijk daarvan worden de regels dan versoepeld of verstrengd worden. Mogelijk wordt dat systeem ingevoerd per provincie zodat de regels niet overal hetzelfde zijn.

Viroloog Marc Van Ranst gaf recent al aan voorstander te zijn van zijn zo’n systeem, dat onder andere in Ierland van kracht is.

Meer
Lees meer...