Natuurlijk gaan we winnen, maar als we verliezen willen we deze excuses niet horen

Natuurlijk gaan we winnen, maar als we verliezen willen we deze excuses niet horen

Het gaat niet gebeuren, no way, maar als we toch niet voorbij Algerije geraken beste Rode Duivels, dan willen we dit niet horen:

1. Het veld lag slecht

Maar uiteraard niet voor de tegenstander. Die hadden 4×4-techniek in hun schoenen.

2. De bal deugde niet

De brazuca heet die van dit tornooi. Te licht, te zwaar, te rond. Deugt compleet niet. Elk WK is dat hetzelfde liedje. Als je verliest.

De legendarische Kenny Dalglish gebruikte ooit het excuus dat “de bal te hard botste” toen zijn Newcastle United niet kon winnen tegen het kleine Stevenage.

3. Het was te warm

Nu ja, voor de andere ploeg ook dan zeker? 

4. Te veel met de kaarten gespeeld

Voetballers houden van een kaartspelletje. Wie niet? Maar te veel is te veel. Frank Rijkaard gebruikte dat echt een keer als een excuus. Toen Oranje teleurstellend aan Euro 2000 was begonnen.

5. Het op beesten steken

Yup. Gebeurde nog in 2006 op de Wereldbeker. Na 4-0 de boot te zijn ingegaan tegen Spanje, verklaarde Vladislav Vaschuk van Oekraïne dat zijn team ’s nachts wakker was gehouden door luidruchtige kikkers. Het was zelfs zo erg beweerde Vaschuk, dat het hele team ’s nachts met stokken probeerde die rotzakjes dood te slaan. Zo ben je uiteraard niet fit.

6. De kleur van de shirts van de tegenstander

Die is populairder dan je denkt. Het was ook één van de favoriete uitvluchten van Sir Alex Ferguson trouwens.

7. Verkeerde dag

Ooit als excuus gebruikt door Liverpoolverdediger Alan Hansen toen zijn ploeg het kampioenschap op de laatste dag verloor aan Arsenal. Op een vrijdag. Als de match ’s zaterdags was gespeeld, was dat niet gebeurd, beweerde Hansen.

8. Spoken

Ja hoor. Echt ooit gebruikt als excuus door de manager van Blackpool toen ze niet promoveerden, maar Bradford wel. De brave man zei tegen de pers dat omdat er hout van het schip van Lord Nelson in de bureaus van het stadion was gebruikt, diens geest de boel bespookt had. Hij werd ’s anderendaags ontslagen. Hier is wat hij letterlijk zei op de persconferentie: “It is an old maritime superstition that sailing folk take exception to anything on their ships being touched, which could explain these strange events.”

Nu duikt er op elk WK vroeg of laat wel een bericht op van één of andere, bij voorkeur Afrikaanse, medicijnenman die met voodoopoppetjes en van die dingen de tegenstander bezweert. Alleen: hte heeft nog nooit iets opgeleverd.

9. Te veel computerspelletjes gespeeld

Het zou best wel eens kunnen met die spelers van vandaag, ze moesten ook allemaal games hebben in hun hotel. Maar een excuus is het natuurlijk niet. Hoewel al gebruikt hoor. David James, toen hij nog keeper van Liverpool was, zei ooit dit nadat hij er drie blunderend doorliet: “I was getting carried away playing Tekken II and Tomb Raider for hours on end.”

10. Schuld van de ballenjongens

Vraag maar aan Jose Mourinho, die ooit verlies met Real Madrid op FC Barcelona weet aan het feit dat de ballenjongens van Barça niet deugden. Hier is wat The Special One letterlijk zei: “Real Madrid gave a spectacular performance from the first to the last minute. We came here to play. What I’m about to say is not a criticism, I’m just stating a fact: there were no ball-boys in the second half, which is something typical of small teams when experiencing difficulties.”

Ballenjongens, don’t go there, in het bijzonder jij, Eden Hazard. Het is de moeite niet waard. 

11. Te veel lawaai van de supporters

Meer iets voor tennisspelers deze. Maar hij is al een paar keer gebruikt als excuus door voetballers. Zo herinneren we ons Adrian Bradnam van Sutton het ooit op de BBC orakelen voor het missen van een open doelkans.

12. Schuld van Twitter

Yes. Joey Barton deed het ooit. Nadat hij rood kreeg om Xavi Alonso onderuit te trappen. “Twitter made me do it.” Joey Barton is dan ook niet echt van deze wereld. Maar het is sowieso al een paar keer voorgevallen dat social media als schuld van verlies werden aangewezen. Doorgaans is dat dan een verhaal van “ze (de tegenpartij) hebben ons zo lastig gemaakt met hun posts dat we helemaal van slag waren”. 

13. IJs op de bal

Ooit door de Nederlandse keeper Sander Westerfeld gebruikt in de Engelse competitie nadat hij blunderde bij een goal van Christian Karambeu: de bal was te glad omdat het zo koud was dat er een laagje ijs rond hing.

14. Het ligt aan mijn lief

Die arme, arme Iker Casillas zou dat gezegd hebben na de match tegen Zwitserland op het vorige WK. Hij zou zijn madam, tv-journaliste Sara Carbonero, te veel in de gaten gehouden hebben. Het is een broodje aap verhaal, en het is ook echt not done natuurlijk, het op je lief steken.

15. Het lag aan mijn schoenen/mijn kousen

Gebruikt door Francesco Totti en Christian Panucci op Euro 2004 na een barslechte 0-0 tegen Denemarken. Totti stak het op z’n schoenen die aanvoelden alsof hij op “kokend zand” aan het spelen was. Panucci beweerde dat het lag aan de kousen, want “de stof waar die van gemaakt zijn is te ruw”. 

16. Het lag aan bliksem

Dat is wat de trainer van het Noord-Koreaanse vrouwenteam vertelde toen zijn ploeg met 2-0 de boot inging tegen de Amerikaanse vrouwen op het WK. Kim Kwang Min vertelde op de persconferentie na de match in Dresden dat verschillende van zijn speelsters nog niet hersteld waren van een blikseminslag tijdens de trainingen. Vijf speelsters, onder wie de keeper, waren volgens hem geraakt door bliksem.  

17. Het lag aan de scheidsrechter

Gesponsorde artikelen