Russische diplomaten waarschuwen: nieuw wapenpakket VS kan leiden tot “rechtstreekse botsing” tussen de twee grootmachten

Op 4 oktober kondigden de Verenigde Staten (VS) een nieuw militair steunpakket voor Oekraïne aan, ter waarde van 625 miljoen dollar. Volgens twee Russische diplomaten kan dat ertoe leiden dat de twee landen in een “rechtstreekse botsing” kunnen terechtkomen.

De Russische ambassadeur in de VS, Anatoly Antonov, zei dat zijn land het steunpakket ervaart als een “onmiddellijke bedreiging voor de strategische belangen van ons land”. Het escalerende taalgebruik komt er nadat dictator Vladimir Poetin vorige vrijdag de annexatie van vier gebieden in Oekraïne aankondigde. 

Dat deed Rusland ogenschijnlijk om tegenaanvallen van Oekraïne op bezette gebieden te voorkomen. De referenda waarin inwoners konden stemmen om zich bij Rusland te voegen, werden immers aangekondigd nadat Oekraïne duizenden vierkante kilometers wist te heroveren in het oosten van het land. Amerikaans wapentuig speelt bij het tegenoffensief een grote rol, zei president Volodymyr Zelensky in augustus op Facebook.

Aanval op Rusland

Door het bezette gebied te annexeren, zou een tegenaanval gezien worden als een aanval op Rusland zelf. Dat Amerikaans wapentuig daarvoor gebruikt zou worden, zou voor Rusland een aanzienlijke escalatie betekenen. Daarop kan het dat als excuus gebruiken om sterker op te treden tegen Oekraïne, maar ook om meer druk te zetten op het Westen.

Het taalgebruik van Antonov weerspiegelt die nieuwe attitude: “De levering van militaire producten door de VS en hun bondgenoten brengt niet alleen langdurig bloedvergieten en nieuwe slachtoffers met zich mee, maar vergroot ook het gevaar van een rechtstreeks militaire botsing tussen Rusland en westerse landen”, zei hij woensdag volgens Reuters.

Ook Konstantin Vorntsov, het hoofd van de Russische delegatie in de Commissie voor ontwapening van de Verenigde Naties, zei dinsdag tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat het risico op een conflict steeds groter wordt. 

HIMARS

De Russische dreigementen lijken de VS alvast niet te ontmoedigen. In totaal heeft het land nu al meer dan 17,5 miljard dollar aan militaire steun naar Oekraïne gestuurd. 

Als onderdeel van het nieuwste pakket dat dinsdag werd aangekondigd worden onder andere ook weer HIMARS-raketsystemen (High Mobility Artillery Rocket System) naar Oekraïne gestuurd. Dat zijn bijzonder mobiele raketsystemen die doelwitten kunnen raken vanop een veilige afstand tot wel 80 kilometer. HIMARS’en werden de voorbije maanden gebruikt om talloze munitiedepots en andere belangrijke strategische Russische locaties aan gort te schieten. 

“De vermogens die wij leveren zijn zorgvuldig gekalibreerd om het meeste verschil te maken op het slagveld en de hand van Oekraïne aan de onderhandelingstafel te versterken wanneer de tijd rijp is”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dinsdag in een verklaring.

(kg)

Meer
Lees meer...