NBA-Belg Toumani Camara maakt indruk in Summer League

Toumani Camara (23), de jonge Belg die komend seizoen vermoedelijk zijn debuut zal maken in de NBA, heeft een goede beurt gemaakt Summer League. Dat is een voorbereidingstoernooi in Las Vegas waarin ploegen vooral met jonge spelers en spelers die op proef zijn aantreden. Camara kwam daarin in vier wedstrijden in actie voor de Phoenix Suns en liet zich meermaals opmerken.

België en de NBA was in het verleden nooit een supergoed huwelijk. Axel Hervelle, die in 2005 als 52ste werd gekozen, is de enige Belg die ooit gedraft werd. Hij zou uiteindelijk nooit in de NBA spelen, maar bouwde een zeer mooie carrière uit in Europa. Didier Mbenga is nog steeds de enige Belg die ooit in de NBA speelde. Hij werd nooit gedraft, maar vond toch zijn weg naar de Amerikaanse competitie en werd zelfs twee keer kampioen met de Los Angeles Lakers.

Aan dat korte eerste lijstje mag nu ook de naam van Toumani Camara toegevoegd worden. Hij hoorde drie weken geleden in New York namelijk zijn naam afgeroepen worden. Het waren de Phoenix Suns die hem, eveneens als 52ste, selecteerden. Vorige week kreeg Camara bij die ploeg ook een contract voorgeschoteld. Hoewel dat niet nog honderd procent garandeert dat de Belg bij de start van het seizoen deel zal uitmaken van de kern van de Suns, is de kans daartoe wel zeer groot.

Summer League

Om zijn kansen op speelmogelijkheden bij de Phoenix Suns te vergroten kreeg Toumani Camara de mogelijkheid om zich te bewijzen in Summer League in Las Vegas. Dat is een jaarlijks voorbereidingstoernooi met alle ploegen waarin jonge spelers en spelers op proef hun kans krijgen.Samen met Jordan Goodwin was Toumani Camara de enige spelers in de Summer League-ploeg van de Suns die ook effectief een contract heeft bij die ploeg. Er werd dan ook vooral naar dat duo gekeken.

Camara bewees dat meteen met een indrukwekkend debuut op 8 juni tegen de Milwaukee Bucks. Hij scoorde toen 20 punten en greep ook 8 rebounds. Drie dagen later tegen de Miami Heat begon hij even verschroeiend, al miste hij toen op het einde van die wedstrijd iets te veel pogingen. Verdedigend maakte hij wel meermaals indruk. Camara eindigde toen met 11 punten, 3 rebounds, 3 assists en 2 steals.

De derde wedstrijd kreeg de Brusselaar rust, maar gisteren tegen de Utah Jazz was hij weer van de partij. Camara scoorde toen 14 punten, pakte 7 rebounds en was ook goed voor 4 assists. De laatste wedstrijd van Summer League voor de Phoenix Suns was afgelopen nacht tegen de Memphis Grizzlies. Toumani Camara was daarbij de uitblinker bij een overtuigende overwinning. Hij zorgde opnieuw voor 20 punten, greep ook nog eens 10 rebounds en liet 2 blocks noteren.

Speelkansen?

Door zijn sterke prestaties is Toumani Camara ondertussen bij heel was fans van de Phoenix Suns uitgegroeid tot een publiekslieveling. Zijn grote inzet, veel verdedigende werk en vaak indrukwekkende dunks zorgen ervoor dat velen hem ook in de reguliere competitie in actie willen zien.

Meer
Lees meer...