NBA schorst 11 spelers na massale vechtpartij tijdens wedstrijd

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft maar liefst elf schorsingen uitgesproken na de wedstrijd tussen de Detroit Pistons en de Orlando Magic van afgelopen woensdag 28 december. Tegenstanders Killian Hayes en Moritz Wagner begonnen toen een vechtpartij, waarna heel wat ploegmaats ook betrokken raakten in het tumult dat daarop volgde.

Het bezoek van de Orlando Magic aan de Detroit Pistons leek op voorhand een betekenisloze wedstrijd te worden. Beide ploegen staan onderaan de rangschikking in de NBA en hebben door hun zeer jonge spelerskern weinig ambities om de play-offs te halen dit seizoen.

Killian Hayes en Moritz Wagner

Bij een 44-63-stand aan het einde van het tweede quarter kwam het echter toch tot zware schermutselingen op het veld. Die begonnen nadat de 21-jarige Amerikaans-Franse Killian Hayes (Detroit Pistons) de bal na een slechte controle probeerde af te pakken van de 25-jarige Duitser Moritz ‘Moe’ Wagner (Orlando Magic). Die laatste duwde Hayes daarbij opzij waardoor hij hard op een stoel belandde. Hayes verloor daarop de controle en sloeg Wagner hard op het achterhoofd, waarbij de Duitser zelfs even het bewustzijn leek te verliezen.

Hayes maakte zich na het incident snel uit de voeten, maar ploegmaats van beide spelers kwamen tussenbeide waardoor het tumult nog even bleef duren. De scheidsrechter sloot uiteindelijk beide spelers uit, samen met Pistons-speler Hamidou Diallo.

11 schorsingen

Een dag later maakte de NBA de straffen bekend van alle betrokken spelers. Killian Hayes krijgt daarbij de zwaarste straf met een schorsing van drie wedstrijden. Moe Wagner moet dan weer twee wedstrijden missen. Hamidou Diallo krijgt één speeldag schorsing voor zijn betrokkenheid bij de vechtpartij.

Daarnaast krijgen acht spelers van de Orlando Magic één wedstrijd schorsing. Die komt er door een recent ingevoerde regel waarbij spelers die op de bank zitten en die bank verlaten bij een incident automatisch één match geschorst zijn. Die strenge regel moet voorkomen dat vechtpartijen op het veld snel escaleren, iets wat afgelopen woensdag dus het geval was. De schorsing is er voor Cole Anthony, R.J. Hampton, Gary Harris, Kevon Harris, Admiral Schofield, Franz Wagner, Mo Bamba en Wendell Carter Jr.. De komende twee wedstrijden zullen telkens vier spelers van hen niet mogen meedoen met de Orlando Magic. Op die manier kan de ploeg toch aan de verplichte acht spelers komen om de wedstrijden tegen de Washington Wizards en Oklahoma City Thunder af te werken.

Alle geschorste spelers krijgen gedurende de periode van hun schorsing geen loon.

Bekijk hier het incident tijdens Detroit Pistons – Orlando Magic:

Meer
Lees meer...